Wednesday, December 2, 2009

Ψαλίδι €400 εκ. στα κέρδη εταιρειών


Ψαλίδι €400 εκ. στα κέρδη εταιρειών


Βουτιά στα κέρδη τους κατέγραψαν το εννιάμηνο του 2009 οι πλείστες εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες, αφού η εγχώρια οικονομική ύφεση άρχισε να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς τους. Το μούδιασμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων περιόρισε τα έσοδα των εταιρειών, το κοστολόγιο αυξήθηκε και η λίστα των κακών χρεωστών μεγάλωσε. Στον αντίποδα, η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές έφερε κέρδη από επενδύσεις και από συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία, τα καθαρά κέρδη των 20 εταιρειών της κύριας και παράλληλης αγοράς που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής εννιαμηνιαία αποτελέσματα, μειώθηκαν στα €455,1 εκ. σε σχέση με €864,3 εκ. το εννιάμηνο του 2008, παρουσιάζοντας υποχώρηση 47,4%.

Από τις 20 εταιρείες, δώδεκα παρουσίασαν μείωση των κερδών τους ενώ 2 κατέγραψαν ζημιές έναντι κερδών πέρσι. Μία εταιρεία διεύρυνε τις ζημιές και τρεις πέρασαν από ζημιές σε κέρδη. Μία μόνο εταιρεία, η Ορφανίδης, σημείωσε αύξηση στην κερδοφορία της.

Ο τζίρος των 20 εταιρειών ανήλθε στα €3120,5 εκ. από €3103,8 εκ. πέρσι, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,5%.

Χρηματοοικονομικός

Σύμφωνα με τα στοιχεία, απώλειες κατέγραψαν όλες σχεδόν οι εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι τράπεζες Κύπρου, Marfin και Ελληνική περιόρισαν την κερδοφορία τους σε σχέση με πέρσι λόγω αύξησης των προβλέψεων και μείωσης των εσόδων από τόκους.


Τα κέρδη της BOCY περιορίστηκαν στα €264,5 εκ. έναντι κερδών €374,7 εκ. το εννιάμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια μείωση 29,4%. Το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τη χρέωση για προβλέψεις το πρώτο εννιάμηνο 2009 στα €156 εκ. από €40 εκ. πέρσι, ενώ επιβάρυνε τα αποτελέσματα και η αύξηση 32% του κοστολογίου.

Η κερδοφορία της Marfin περιορίστηκε στα €143,9 εκ. καταγράφοντας ετήσια μείωση 55,5%. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση των επισφαλειών, στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και στη μείωση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Η Ελληνική κατέγραψε κέρδη €14,27 εκ. έναντι κερδών €58,60 εκ. το εννιάμηνο του 2008. Η υποχώρηση της κερδοφορίας σε σχέση με πέρσι αποδίδεται στη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, στην αύξηση των προβλέψεων αλλά και στην αρνητική πορεία των εργασιών στην Ελλάδα.

Από τις άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, μείωση κερδών 97,1% είχε και η SFS περιορίζοντας τα έσοδα της στο €0,5 εκ. από €18,65 εκ. πέρσι. Η μείωση αποδίδεται στο κέρδος που αναγνωρίστηκε το 2008 από την πώληση των πέντε πλοιοκτητριών εταιρειών της Lemissoler Shipping Group PCL, που απέφερε στον Όμιλο κέρδος €12,0 εκ.

Η Aspis Holdings κατέγραψε ζημιές €26,76 εκ. έναντι κερδών €28,99 εκ. το 2008. Η σημαντική απόκλιση στα αποτελέσματα αποδίδεται στον τερματισμό ενοποίησης της σουηδικής θυγατρικής εταιρείας Aspis Liv Fosrsakrings AB από την 1η Οκτωβρίου 2008.

Τουριστικός κλάδος

Από τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου, η Tsokkos Hotels κατέγραψε κέρδη €3,85 εκ. έναντι ζημιών €1,14 εκ. πέρσι. Η βελτίωση, αποδίδεται στο συναλλαγματικό κέρδος έναντι ζημιάς που πραγματοποιήθηκε πέρσι αλλά και στις μειωμένες ζημιές από επενδύσεις.

Η Λούης, της οποίας οι εργασίες χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, κατέγραψε κέρδη €16,71 εκ. έναντι ζημιών €2,84 εκ. Η κερδοφορία, οφείλεται κυρίως στην βελτίωση του λειτουργικού κέρδους λόγω μείωσης του κόστους.

Κατασκευές

Η διεθνής οικονομική κρίση, επηρέασε αισθητά τις εταιρείες του κλάδου κατασκευών. Το Βασιλικό σημείωσε πτώση 68,2% στα κέρδη του λόγω μειωμένων πωλήσεων και η Muskita παρουσίασε μείωση κερδών 38,2%.

Από τον κλάδο των ακινήτων, η Woolworth μείωσε τα κέρδη της στα €18,15 εκ. από €31,55 εκ.

Λιανεμπόριο

Από τις εταιρείες του λιανικού εμπορίου παρατηρείται μικτή τάση. Η Ορφανίδης αύξησε τα κέρδη της στα €2,66 εκ. από €1,42 εκ.

Μείωση κερδών κατέγραψε η ERMES του ομίλου Σιακόλα, στα €1,71 εκ. από €5,15 εκ. πέρσι.

Η εταιρεία πληροφορικής Logicom παρουσίασε μείωση 18,1% στα κέρδη της που αποδίδεται κυρίως στη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά και στην αύξηση των εξόδων διοίκησης.

Από τις εταιρείες με έντονη εξάρτηση από την πορεία των κεφαλαιαγορών, η Marfin CLR εμφάνισε κέρδη έναντι ζημιών πέρσι λόγω της πορείας των χρηματαγορών.


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |