Monday, December 7, 2009

Η S&P θέτει υπό παρακολούθηση την ελληνική οικονομία


Η S&P θέτει υπό παρακολούθηση την ελληνική οικονομία


Υπό παρακολούθηση θέτει την ελληνική οικονομία η S&P. Mετά την εξέλιξη αυτή το spread απογειώθηκε στις 198 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-" υπό παρακολούθηση ("CreditWatch") με αρνητικές επιπλοκές. "Αναμένουμε να αποφασίσουμε για την παρακολούθηση τους επόμενους δύο μήνες, αφού λάβουμε περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις", αναφέρεται σχετικά.Η S&P θεωρεί πως τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα δεν μπορούν να εγγυηθούν σταθερή μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, αναφέρει ο αναλυτής Marko Mrsnik.

"Πάρτε δύσκολα μέτρα", καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο Τρισέ

Δύσκολα μέτρα καλεί την κυβέρνηση να πάρει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στο πλαίσιο της τριμηνιαίαςκατάθεσής του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη.

Όλοι γνωρίζουμε τα νούμερα και όλοι γνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές και προσεκτικές αποφάσεις που πρέπει ναληφθούν για να διορθωθεί η κατάσταση, η κατάσταση όσον αφορά την δημοσιονομικήπολιτική. Έτσι, αυτό απαιτεί πολύ δύσκολα, πολύ τολμηρά αλλά απολύτως απαραίτηταμέτρα. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ... λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομικής εξόδου υποστήριξε ότι, «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είνα αντιμέτωπες με υψηλές και έντονα αυξανόμενεςδημοσιονομικές ανισσοροπίε,που δεν είναι διατηρήσιμες μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί νααποδυναμώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου όσον αφορά στη διατηρησιμότητα τωνδημοσίων οικονομικών με δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία τηςαγοράς, οδηγώντας σε λιγότερο ευνοϊκά επιτόκια μεσομακροπρόθεσμα».

reporter.gr

=======================

S&P: Αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους κινδύνους στη Δ. Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες


Τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της που ακολούθησε την τοποθέτηση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch).

Σύμφωνα με τον οίκο, η τάση της πιστωτικής ποιότητας για τις τράπεζες που παρακολουθεί παραμένουν αρνητικές ενώ όπως τονίζει συνεχίζει να παρακολουθεί τις υπάρχουσες ανισορροπίες που επιβαρύνουν το χρηματοδοτικό προφίλ τους συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά την άποψη της S&P η σταδιακή εξάλειψη των ανισορροπιών θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η οποία σε συνδυασμό με την αδύναμη επέκταση των δανείων και την αύξηση του κόστους λιανικής χρηματοδότησης, θα συνεχίσει να πιέζει τα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος συνεχίζει να εξετάζει τις προκλήσεις που θέτει η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και πως επηρεάζεται η εκτίμηση για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) και των ακαθάριστων προβληματικών παγίων (GPA) για την Ελλάδα.

Η S&P τοποθετεί την Ελλάδα στην ομάδα 4 της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος. Η κλίμακα έχει διαβάθμιση 1 έως 10 με την 1η ομάδα να είναι η ισχυρότερη.

Ο οίκος εκτιμά πως το χειρότερο σενάριο είναι η διαμόρφωση των ακαθάριστων προβληματικών παγίων (GPA) μεταξύ 10% και 20% των συνολικών πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθούν οι τράπεζες που παρακολουθεί η S&P και οι αξιολογήσεις τους:

-- Alpha Bank (BBB+/Negative/A-2)
-- EFG Eurobank Ergasias (BBB+/Negative/A-2)
-- Emporiki Bank of Greece (BBB/Stable/A-2)
-- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (BBB+/Negative/A-2)
-- Τράπεζα Πειραιώς (BBB/Stable/A-2)

capital.gr

No comments:

Share |