Monday, December 7, 2009

Bernanke: Συγκεκριμένα προβλήματα ανακόπτουν τους ρυθμούς ανάπτυξης


Bernanke: Συγκεκριμένα προβλήματα ανακόπτουν τους ρυθμούς ανάπτυξης


Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει ακόμα η αμερικανική οικονομία, δήλωσε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, αναφέροντας ευθέως ότι η αγορά εργασίας και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι δύο παράγοντες που θα ανακόψουν τον ρυθμό ανάπτυξης. «Παρόλο που έχει σημειωθεί βελτίωση, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, τα επίπεδα ρευστότητας και η αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο B. Bernanke, ο πρόεδρος που εφάρμοσε την πιο δυναμική και παρεμβατική νομισματική πολιτική στην ιστορία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 10% το Νοέμβριο, από 10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο Bernanke εξέφρασε και τους φόβους του ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, καθώς η αυξημένη ανεργία και οι προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό είναι δύο παράμετροι που ευνοούν την προοπτική της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τέλος ο κ. Μπερνάνκι εξέφρασε την λύπη του που οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, «αυτή η κινητήρια δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ» δεν προοδεύουν με γρήγορο ρυθμό.

«Φοβούμενοι μήπως αύριο κιόλας χάσουν τη δουλειά τους, οι συμπατριώτες μας δεν ξοδεύουν, μα ούτε και δανείζονται πολύ» διευκρίνισε.

reporter.gr

No comments:

Share |