Monday, December 7, 2009

Η 'κατάρα' του δολαρίου


Η 'κατάρα' του δολαρίου

Από τον περασμένο Μάρτιο έχει ξεκινήσει η «κατάρα» του δολαρίου, του πάλαι ποτέ ισχυρού νομίσματος της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, αφού μέσα σε μόλις οκτώ μήνες έχει χάσει περίπου 8%, καταγράφοντας μέχρι τώρα τη χειρότερη χρονιά από το 2003. Η πορεία αυτή έχει γίνει αιτία μομφής προς το αμερικανικό νόμισμα πολλών ηγετών των αναδυόμενων κυρίως οικονομιών, οι οποίοι βλέπουν το δολάριο και ως την αφορμή της «αποκαθήλωσης» των ΗΠΑ από το «θρόνο» του ρυθμιστή όχι μόνο των αγορών εμπορευμάτων, αλλά και ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι το 70% του παγκοσμίου εμπορίου γίνετε σε δολάρια, ενώ και το 65% των νομισματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια και βέβαια όλα τα εμπορεύματα κοστολογούνται σε δολάρια.

Σε περίοδο αβεβαιότητας, το αμερικάνικο νόμισμα προτιμάται σε σχέση με το ευρώ εξαιτίας του χαρακτήρα του και της ασφάλειας που παρέχει η άμεση σύνδεσή του με τα εμπορεύματα και το χρυσό. Πράγματι, όταν οι μετοχές σε όλο τον κόσμο ξεπουλιούνταν το Φθινόπωρο του 2008, οι επενδυτές είχαν προσφύγει στην ασφάλεια των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και του δολαρίου, ισχυροποιώντας το πράσινο νόμισμα.

Από τον Μάρτιο όμως του 2009, το ανοδικό «ξέσπασμα» των κεφαλαιαγορών και διαφαινόμενη τότε αλλαγή στην οικονομία των ΗΠΑ, συνοδεύτηκε και με την πτώση της αξίας του δολαρίου. Η ψυχολογία και η εμπιστοσύνη των επενδυτών άλλαξε, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε τοποθετήσεις με μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου (risky), και να αφήνουν πίσω τους την ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο. Eτσι, από τον Μάρτιο του 2009, το δολάριο έχει απωλέσει το 7% της αξίας του έναντι του ευρώ, 4,5% έναντι του γεν και 13% έναντι της στερλίνας. Μάλιστα, οι επενδυτές επιδίδονται σε carry trades και με το αμερικανικό νόμισμα, ένα δηλαδή σύστημα κατά το οποίο δανείζονται κεφάλαια από αγορές με χαμηλότερα επιτόκια και προχωρούν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων από χώρες στις οποίες οι αποδόσεις είναι σαφώς υψηλότερες.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών και τοποθετήσεων, και σαν να μην έμαθαν οι traders αρκετά από την πρόσφατη κρίση, ήταν το ευρώ να διασπάσει το επίπεδο του 1,50 έναντι του δολαρίου προσεγγίζοντας το επίπεδο του 1,5140, που είναι υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, μόλις πριν από λίγες ημέρες. Την ίδια ώρα, το γεν βρέθηκε σε υψηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου στο 86,30 επωφελούμενο και από τη διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2008. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου έφτασε στο 1,6720.

Το θέμα της αξιοπιστίας έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών των ισχυρών, και εν δυνάμει ισχυρών, κρατών αυτή τη φορά περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι φωνές για αντικατάσταση του αμερικανικού νομίσματος, από ένα υπερεθνικό νόμισμα, ακούγονται ολοένα και συχνότερα, ιδίως από τους ισχυρούς των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες κατέχουν τα ¾ των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Σημειώνεται ότι σήμερα το δολάριο αποτελεί το 65% του συνόλου των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων, σε σχέση με 26% του ευρώ, 4% της στερλίνας, 3% του γεν και 2% άλλων νομισμάτων. ʼρα η αύξηση της ρευστότητας από τις ΗΠΑ, μέσω της εκτύπωσης χρήματος, ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αναδυόμενες οικονομίες.

Από τη μεριά τους οι επενδυτές προσπαθούν να «αποδιώξουν» την «κατάρα» του δολαρίου απέναντι στη διαδικασία ανάπτυξης, τοποθετούμενοι σε εμπορεύματα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο χρυσό. Οι επενδυτές βλέπουν το χρυσό ως το «εναλλακτικό συνάλλαγμα» απέναντι σε ένα ολοένα και διολισθαίνον νόμισμα. Το δολάριο.

Σημειώνεται εδώ ότι από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 32%, και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι είναι ένα «καθαρό» σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης στο δολάριο. Eτσι, με το θετικό momentum των κεφαλαιαγορών, και το δολάριο "υποθηκευμένο" τόσο από το θεόρατο δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ όσο όμως και από την προοπτική για καιρό ακόμα, τα παρεμβατικά αμερικανικά επιτόκια (σήμερα στο εύρος 0,00% έως 0,25%) να παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά τους, η άμεση προοπτική του αμερικανικού νομίσματος δεν διαφαίνεται θετική.

reporter.gr

No comments:

Share |