Monday, December 7, 2009

Ακίνητα: Πωλητές 2,5 χιλιάδες ξένοι


Ακίνητα: Πωλητές 2,5 χιλιάδες ξένοι


Χιλιάδες είναι οι ξένοι που πουλούν τα ακίνητα τους στην Κύπρο την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch. Τα στοιχεία αποτυπώνουν για πρώτη φορά το μέγεθος των επιδράσεων που έχει η παγκόσμια οικονομική ύφεση στην προσφορά ακινήτων και αποκρυσταλλώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες εταιρείες ανάπτυξης, που πέραν της μειωμένης εξωγενούς ζήτησης, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την απρόσμενη αύξηση της προσφοράς. Η οικονομική κρίση αναγκάζει αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητη περιουσία στο νησί τα τελευταία χρόνια, να τη βγάλουν στην αγορά διογκώνοντας το πρόβλημα που υπάρχει με την υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, ο αριθμός των αλλοδαπών που πώλησαν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο την τελευταία διετία ανήλθε στις 2,567. Το 2008 πώλησαν ακίνητα 1623 αλλοδαποί, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι το Νοέμβριο του 2009 ήταν 944.

Τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση, καθώς με βάση τα άλλα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το κτηματολόγιο, ο αριθμός των αλλοδαπών που αγόρασαν ακίνητα την ίδια περίοδο είναι μικρότερος. Συγκεκριμένα, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων ανήλθαν στους 1757, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που μπήκαν στο σύστημα του Κτηματολογίου το Νοέμβριο, για τον οποίο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί τα στοιχεία.

Βασική αιτία για το σημαντικό αριθμό ξένων που πουλούν τα ακίνητα τους είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βρετανία, από την οποία προέρχεται η πλειοψηφία των ξένων ιδιοκτητών ακινήτων. Λόγω της οικονομικής ύφεσης στη Βρετανία, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να πληρώνουν πλέον τη δόση τους και αναγκάζονται να πωλήσουν τα ακίνητα τους για να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Επίσης, η διολίσθηση της στερλίνας την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι ενθαρρύνει αρκετούς να πωλήσουν τις περιουσίες τους, ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που τις αγόρασαν, αφού η μεταφορά των προσόδων από ευρώ σε στερλίνα τους δίνει πρόσθετο κέρδος 20-30%.

Ο αριθμός των ξένων πωλητών ενδέχεται να ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες πώλησης.

Ο σημαντικός αριθμός αλλοδαπών που πωλούν τα ακίνητα τους αυξάνει την προσφορά εξοχικών κατοικιών, σε μια περίοδο που η απότομη μείωση κατά 80% της εξωγενούς ζήτησης αφήνει απούλητα χιλιάδες ακίνητα που κτίστηκαν την περίοδο του κατασκευαστικού μπουμ, αναγκάζοντας τους developers να στραφούν στην εγχώρια αγορά για αγοραστές. Από τις αρχές Αυγούστου, αριθμός μεγάλων developers προσφέρει εξοχικές κατοικίες σε τιμές 30% χαμηλότερες από τις τιμές του 2008.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η εγχώρια ζήτηση ακινήτων άρχισε να ανακάμπτει περιορίζοντας τη μείωση της δραστηριότητας το 2009 στο 47%. Το 2008 πωλήθηκαν στην Κύπρο 14,667 ακίνητα σε ξένους και Κύπριους έναντι μόλις 7,407 τους πρώτους έντεκα μήνες του 2009.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |