Monday, December 7, 2009

Σε χαμηλά δύο μηνών το αργό- Κάτω από τα 74 δολάρια


Σε χαμηλά δύο μηνών το αργό- Κάτω από τα 74 δολάρια

Σε χαμηλά δύο μηνών βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού σημείωσε απώλειες 2% στα 73,93 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,4% στα 76,42 δολάρια το βαρέλι.

Ανέκαμψε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4815 δολάρια από το επίπεδο των 1,4858 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,4756 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4787 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στην πτώση που εμφανίζουν οι μετοχές διεθνώς καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το "πρόσφατο ράλι" στα Χρηματιστήρια ήταν αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης της οικονομικής ανάκαμψης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η προειδοποίηση της Standard & Poors για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Α- στο ΒΒΒ+, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν για μία ακόμη φορά ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να διευρυνθεί το περιθώριο (αντίστοιχες εξελίξεις καταγράφηκαν και στην Πορτογαλία όπου επίσης τέθηκε στο στόχαστρο του διεθνούς οίκου).

reporter.gr

No comments:

Share |