Monday, December 7, 2009

Πτώση 0,5% για το χρυσό


Πτώση 0,5% για το χρυσό

Πτώση κατέγραψε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, «χάνοντας» και το επίπεδο των 1.170 δολ., καθώς το δολάριο. Η πτώση, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αντίστροφη πορεία του χρυσού και του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές συσχετίζουν τις εν λόγω κινήσεις τους άμεσα με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,5% στα 1.163,40 η ουγγιά. Απώλειες σημείωσαν κατά τα υπόλοιπα μέταλλα, καθώς το ασήμι υποχώρησε κατά 0,9% στα 18,336 δολάρια, η πλατίνα έχασε 0,4% στα 1.444,60 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε πτωτικά κατά 1,1% στα 372,80 δολάρια.

Ανέκαμψε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4815 δολάρια από το επίπεδο των 1,4858 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,4756 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4787 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στην πτώση που εμφανίζουν οι μετοχές διεθνώς καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το "πρόσφατο ράλι" στα Χρηματιστήρια ήταν αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης της οικονομικής ανάκαμψης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η προειδοποίηση της Standard & Poors για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Α- στο ΒΒΒ+, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν για μία ακόμη φορά ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να διευρυνθεί το περιθώριο (αντίστοιχες εξελίξεις καταγράφηκαν και στην Πορτογαλία όπου επίσης τέθηκε στο στόχαστρο του διεθνούς οίκου).

reporter.gr

No comments:

Share |