Monday, December 7, 2009

ΗΠΑ: Χαμηλότερο το κόστος για την διάσωση των τραπεζών

ΗΠΑ: Χαμηλότερο το κόστος για την διάσωση των τραπεζών


Μικρότερο θα είναι τελικά το κόστος του προγράμματος για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη συγκράτηση των ελλειμμάτων.

Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ το κόστος του TARP θα είναι κατά 200 δισ. δολ. χαμηλότερο απ΄ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τον περασμένο Αύγουστο η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι τελικό κόστος το TARP θα φτάσει τα 341 δισ. δολ. μετά την ολοκλήρωση της επιστροφής των κεφαλαίων από τις τράπεζες. Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει τον Οκτώβριο του 2008 συνολικό ποσό 700 δισ. δολ. για το πρόγραμμα.

Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν αποπληρώσει 71 δισ. δολ. ενώ οι επιστροφές κεφαλαίων που σχεδιάζει η Bank of America Corp. θα φτάσει το ποσό στα 116 δισ. δολ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα επισήμανε ότι το κεφάλαια που θα αποπληρώσουν οι τράπεζες αναμένεται να φτάσουν τα 175 δισ. δολ. έως τα τέλη του 2010.

Μόνο για το οικονομικό έτος 2009 -ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου- το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επένδυσε σχεδόν 245 δισ. δολ. σε αμερικανικές τράπεζες. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αποδώσουν κέρδη 19 δισ. δολ. σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις, από ζημιές 76 δισ. δολ. όπως εκτιμούσε προηγουμένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για το τρέχον έτος χρήσης, το κόστος των επενδύσεων σε τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και ασφαλιστικές εταιρείες διαμορφώνεται σε 42 δισ. δολ. περίπου 110 δισ. δολ. λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

capital.gr

No comments:

Share |