Monday, December 7, 2009

Εξι συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας


Εξι συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας



Κατατίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών, από σήμερα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, έξι Διεθνείς Συμβάσεις (με τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τη Σερβία, το Μαρόκο και το Αζερμπαϊτζάν) για κύρωση στη Βουλή, που αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας (εισόδημα και κεφάλαιο) και αποτροπής της φοροδιαφυγής.

Με τις συμβάσεις αυτές θεσπίζεται η διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών Αρχών των συμβαλλομένων κρατών για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση και να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή με τον καθορισμό της έκτασης της φορολογικής εξουσίας των συμβαλλομένων κρατών, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, η σύμβαση με τον Καναδά (της οποίας η διαπραγμάτευση κράτησε 25 χρόνια) ρυθμίζει ευνοϊκά τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεων, που λαμβάνονται από τον Καναδά, και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον επαναπατρισμό Ελλήνων συνταξιούχων από τη χώρα αυτή.

Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, γιατί αποτελούν σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σκοπεύει δε, στο αμέσως προσεχές διάστημα, να ενεργοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με αρκετές χώρες, καθώς τέτοιες συμβάσεις αποτελούν τον προπομπό, αλλά και την αναγκαία βάση για την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της χώρας μας, επιδρώντας θετικά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς (ενεργειακός, πολιτιστικός, κ.ο.κ.).


Οι συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

euro2day.gr

No comments:

Share |