Monday, November 2, 2009

Αίτηση χρεοκοπίας από την CIT


Αίτηση χρεοκοπίας από την CIT


Αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ υπέβαλε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη η CIT, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στις ΗΠΑ.

Η CIT η οποία παρείχε χορηγήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατέβαλλε προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να αποφύγει την κατάρρευση καθώς η κρίση την έφερε αντιμέτωπη με επισφάλειες που έφτασαν σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή αποκόπηκε και η βασική της πηγή χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου Jeffrey M. Peek φέρεται να δήλωσε ότι: «η απόφαση να προχωρήσουμε με το πλάνο αναδιοργάνωσης θα επιτρέψει στην CIT να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση στις μικρές επιχειρήσεις και στους μεσαίου μεγέθους πελάτες, δυο τομείς οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ».

Ο 101 ετών όμιλος ανακοίνωσε πως καμία από τις θυγατρικές του, συμπεριλαμβανομένης της CIT Bank η οποία έχει την έδρα της στην Γιούτα, δεν περιλαμβάνεται στην αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η CIT μετατράπηκε σε τραπεζικό όμιλο συμμετοχών και έλαβε ποσό ύψους 2,3 δισ. δολ. από το πρόγραμμα TARP τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν κατάφεραν να λύσουν το μακροπρόθεσμο πρόβλημα του ομίλου: το να δανείζεται κεφάλαια με ανταγωνιστικά επιτόκια ούτως ώστε με τη σειρά του να μπορεί να προχωρά σε χορηγήσεις.

Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αίτηση χρεοκοπίας της CIT αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ κατατάσσεται στην ίδια λίστα με τις General Motors και Enron. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers, πέρυσι, ήταν η μεγαλύτερη.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Η CIT Group Inc. (CIT) ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman Sachs Group Inc. (GS) για την τροποποίηση δανείου 3 δισ. δολ. μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Dow Jones Newswires στο πλαίσιο της συμφωνίας, το μέγεθος του δανείου θα συρρικνωθεί στα 2,13 δισ. δολ. ουσιαστικά εξαλείφοντας το τμήμα της χρηματοδότησης που δεν χρησιμοποιήθηκε. Παράλληλα, αναφερόταν ότι η CIT θα πληρώσει στη Goldman σχεδόν 285 εκατ. δολ. ως τέλος τερματισμού, όπως ορίζεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Goldman συμφώνησε να μην εξασκήσει το δικαίωμα για τερματισμό της χρηματοδότησης στο ενδεχόμενο που η τράπεζα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Η εν λόγω συμφωνία ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ολοκλήρωσε την άντληση επιπλέον 4,5 δισ. δολ. στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί.


Επίσης, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε η λήψη πιστωτικής γραμμής ύψους 1 δισ. δολ. από τον επενδυτή Carl Icahn. Όπως είχε αναφέρει η εταιρεία η πιστωτική γραμμή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Μετά την ανακοίνωση, η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη προσωρινά στο -13%, ενώ με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης έφτασε στο -18% και στα 78 σεντς. Παράλληλα, ο Carl Icahn ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου αναδιάρθρωσης έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν.


Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο (με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση) η CIT κατέγραψε ζημιές για ένατο διαδοχικό τρίμηνο. Οι ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης συρρικνώθηκαν στα 1,62 δισ. δολάρια ή 4,30 δολάρια ανά μετοχή, από 2,07 δισ. δολάρια ή 7,88 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, τα προηγούμενα εννέα τρίμηνα η CIT είχε χάσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

capital.gr

No comments:

Share |