Monday, November 2, 2009

Ούριος άνεμος για ασφαλιστικά ταμεία


Ούριος άνεμος για ασφαλιστικά ταμεία


Στα κέρδη επέστρεψαν μετά από ένα σχεδόν χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το θετικό κλίμα που επικρατεί από το Μάρτιο στα χρηματιστήρια συνέβαλε στην αναστροφή των απωλειών που είχαν καταγράψει προηγουμένως.

Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η βελτίωση στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και η ανάκαμψη του ΧΑΚ επέφερε σημαντικά οφέλη στις δεκάδες χιλιάδες ασφαλιζόμενους που διατηρούν επενδυτικά σχέδια μαζί με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το Σεπτέμβριο του 2009, η αξία των δέκα μεγαλύτερων ταμείων έφθασε τα €997 εκ. από €956,2 εκ. πέρσι, σημειώνοντας κέρδη 4,3% ή €40,9 εκ.

Η συνολική αξία των 53 ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε στο €1,23 δισ. από €1,16 δισ. τον περσινό Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 5,9%.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των αποδόσεων και ενδεχομένως, στην εισροή νέων χρημάτων στα ταμεία από ασφαλιζόμενους.

Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, έξι κατέγραψαν άνοδο και τέσσερα μείωση του ενεργητικού τους.

Το μεγαλύτερο εγχώριο ασφαλιστικό ταμείο, το Μικτό της Eurolife, παρουσιάζει αύξηση 5,8%, που οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των αποδόσεων του. Η αξία της επενδυτικής μονάδας του ταμείου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 3,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το Δυναμικό της CypriaLife. To ψηλού ρίσκου ταμείο κατέγραψε πτώση 6,50% με την αξία του να περιορίζεται τέλος Σεπτεμβρίου 2009 στα €54,9 εκ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση επενδύσεων σε άλλα ταμεία της CypriaLife, όπως στο Secure, που είναι χαμηλού κινδύνου.

Η εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο Secure αύξησε το ενεργητικό του κατά 41,1% στα €43,6 εκ.

Απώλειες κατέγραψαν και τα άλλα δύο ταμεία της CypriaLife, το Cyprialife (-1,4%) και το Mega (-1,9%).

Απώλειες 0,7% είχε και το Growth της Universal Life. Το άλλο ταμείο της UL, το Property είχε άνοδο 7,3% με την αξία του να φθάνει τα €117,1 εκ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |