Monday, November 2, 2009

Απαισιοδοξία στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση την Κίνα


Απαισιοδοξία στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση την Κίνα


Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ασίας με τον Nikkei να υποχωρεί σε ποσοστό 2,31%. Εξαίρεση αποτελεί η Κίνα όπου ο Shanghai Composite κινείται στο +2,70%. Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές από την αργή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ οι αμφιβολίες ενισχύονται αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα διατήρησης των μέτρων στήριξης. Απαισιοδοξία και για τα εταιρικά κέρδη στο νέο έτος.

Αναλυτικά, στα μάκρο της ημέρας, στην αύξηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο τρέχον οικονομικό έτος προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ωστόσο παράλληλα διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προβλέπει πλέον ότι η οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το δημοσιονομικό έτος 2009-2010, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση της τάξης του 0,5%.

Επίσης η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 57,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας ($51,8 δισ.), σχεδόν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις της πριν έξι μήνες στην κατάθεση του προϋπολογισμού που έκαναν λόγο για έλλειμμα 57,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας.

Με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών ενισχύθηκε η βιομηχανία στην Κίνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δείκτη Purchasing Manager΄s της HSBC China. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο PMI διαμορφώθηκε στις 55,4 μονάδες από 55 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης παρουσίασε τις πιο βελτιωμένες συνθήκες στον τομέα έπειτα από 18 μήνες, όπως ανέφερε η HSBC. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο PMI κατέγραψε τον 17ο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Στα ταμπλό, ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί σε ποσοστό 1,1% στις 115,15 μονάδες στο Τόκιο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση 1,3% τον Οκτώβριο, στην πρώτη φορά που καταγράφει μηνιαίες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ολοκληρώνει τις συναλλαγές με πτώση 2,31% στις 9.802,95 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κινείται στο -1,58%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 1,25%.

Κέρδη και στην Κίνα όπου ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 2,70%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 3,01%. Ο ευρύτερος CSI 300 σημειώνει κέρδη 3,43%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί σε ποσοστό 1,32%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει μικρές απώλειες 0,07%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 2,21%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε σε ποσοστό 0,99%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει απώλειες 0,45%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,97%.

Απώλειες άνω του 2% στην Wall Street

Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές εβδομάδες με πτώση.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,6% επίδοση η οποία είναι η χειρότερη από τον Ιούνιο, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 4%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 5,1%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το Μάρτιο.

Συνολικά για τον Οκτώβριο, ο Dow Jones παρέμεινε σταθερός, ο S&P 500 υποχώρησε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο κατά 2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,6%, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων 7 μηνών.

Την κατεύθυνση στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ακολούθησε την καλύτερη των τελευταίων τριών μηνών, έδωσαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις καταναλωτικές δαπάνες το Σεπτέμβριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, καθώς διακόπηκε το πρόγραμμα απόσυρσης ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια προβληματική αγορά εργασίας και μια πιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η δαπάνη τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 0,5%. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι το εισόδημα θα παρέμενε σταθερό και ότι η δαπάνη θα μειωνόταν κατά 0,5%. Σημειώνεται πως η κατά 0,5% πτώση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2008, όπου η ύφεση βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 249,85 μονάδες (-2,51%) στις 9.712,73 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 20 Απριλίου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 52,44 μονάδων (-2,50%) φτάνοντας τις 2.045,11 μονάδες ενώ o S&P 500 σημείωσε πτώση 29,93 μονάδων (-2,81%) στις 1.036,18 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Bank of America Corporation (-7,31%), η JP Morgan Chase (-5,82%) και η Alcoa (-4,46%).

capital.gr

No comments:

Share |