Monday, November 2, 2009

Πάνω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός


Πάνω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 1.050 δολάρια βρέθηκε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τους τρεις παγκόσμιους πόλους, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, οδήγησαν το δολάριο να καταγράψει για ακόμη μία ημέρα απώλειες, ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά +1,3% κλείνοντας στα 1.054 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί ακόμα και στα 1.062,40 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4829 δολάρια από το επίπεδο των 1,4719 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4772 δολάρια.

Η αγορά αναμένει την συνεδρίαση της FED καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η τόσο η αγορά κατοικίας όσο και η δευτερογενής παραγωγής έχουν αρχίσει να επεκτείνονται. Στην ευρωζώνη οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρατηρήσεις του προέδρου της Jan Claude Trichet κυρίως ως προς το σκέλος της «απόσυρσης» των εκτάκτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί» για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Η διεθνής αγορά του χρυσού που παρά τη διεθνή οικονομική κρίση ενισχύθηκε, επιπλέον διαθέτει και ένα λαμπρό μέλλον, καθώς τα δικά της θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν πολύ καλά, όπως παραμένει αμείωτη κι η διάθεση των καταναλωτών να αποταμιεύουν σαυτήν τη μορφή, όπως συνομολογήθηκε σήμερα στη μεγαλύτερη διεθνή σύναξη αυτής της αγοράς στο Εδιμβούργο.

Ο ιστορικός επενδυτικός οίκος "Λίμαν Μπράδερς" μπορεί να κατέρρευσε μετά από μία 156ετή διαδρομή , εδώ και κάτι περισσότερο του ενός έτους... Όμως έκτοτε--και προς γενική έκπληξη-- δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή η ζήτηση του χρυσού, κάτι που ώθησε τον Οκτώβριο φέτος την τιμή της ουγκιάς του "βασιλιά" των πολυτίμων μετάλλων--βοηθούσης και της εξασθένησης του δολαρίου ΗΠΑ -- στα 1.071 δολάρια (ιστορικό υψηλό)--με κέρδη 20% μετά την πρωτοχρονιά του 2009.

Σημειωτέον, μετά από αυτό το ιστορικό υψηλό, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν κατήλθε ποτέ κάτω από τα χίλια δολάρια η ουγκιά.

"Δηλαδή, καθόλου άσχημα τα νέα για το μέταλλο, που οι βάρβαροι εκτιμούν", ευθυμολογεί ο ιδιοκτήτης του ομίλου "Anglogold Ashanti", Μαρκ Λίμαν, που προσθέτει ότι "έστω κι αν είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί η άμεση τάση της αγοράς του χρυσού, ωστόσο η προοπτική της είναι απολύτως υγιής".

reporter.gr

No comments:

Share |