Monday, November 2, 2009

Κέρδη άνω του 1% για αργό, χρυσό με "φόντο" τα μάκρο


Κέρδη άνω του 1% για αργό, χρυσό με "φόντο" τα μάκρο


Ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσαν σήμερα τα θετικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τη ζήτηση ενέργειας.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 13 σεντς ή 1,5% στα 78,13 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 78,66 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια έχασε μέρος των κερδών του, λόγω της ανάκαμψης της τιμής του δολαρίου. Το ισχυρό δολάριο τείνει να δημιουργεί πιέσεις στις τιμές των λεγόμενων “hard assets” όπως του αργού.

“Όσο πλησιάζουμε το επίπεδο των 80 δολαρίων, η αγορά στρέφει το βλέμμα της στην περιορισμένη ζήτηση αλλά και την επαρκή προσφορά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση της ανόδου της τιμής του αργού”, σχολιάζει αναλυτής ενέργειας της MF Global.

Πάνω από τα $1.050 ο χρυσός χάρη στα θετικά μάκρο σε ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη

Κέρδη άνω του 1% κατέγραψε η τιμή του χρυσού, σήμερα, Δευτέρα, διαμορφούμενη πάνω από τα 1.050 δολάρια ανά ουγγιά, με ώθηση από τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη που δημιούργησαν από νωρίς πιέσεις στο δολάριο, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, ως εναλλακτικής επένδυσης.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 13,60 δολάρια ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.054 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα η τιμή του χρυσού βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 1.062,40 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο στη συνέχεια έχασε έδαφος μετά την αντιστροφή της τάσης στη χρηματιστηριακή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η τιμή του χρυσού υποχώρησε ελαφρώς, σημείωσε ωστόσο άνοδο 3,8% σε επίπεδο μήνα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 19 σεντς ή 1,2% στα 16,44 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στον αντίποδα ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1 σεντ στα 2,94 δολάρια η λίβρα.

Στα μάκρο της ημέρας που επηρέασαν την τάση του δολαρίου, ο μεταποιητικός δείκτης ISM σημείωσε “άλμα” στις 55, 7 μονάδες στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για διαμόρφωση του δείκτη στις 53 μονάδες. Βελτιωμένα ήταν παράλληλα τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα και τις κατασκευαστικές δαπάνες.

Πιέσεις στην τιμή του δολαρίου άσκησαν επίσης τα στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης σε Κίνα και Ευρώπη, τα οποία ενίσχυσαν τις ελπίδες για παγκόσμια ανάκαμψη.

capital.gr

No comments:

Share |