Monday, November 2, 2009

«Χρυσώνουν» τους καταθέτες

«Χρυσώνουν» τους καταθέτες


Γη και ύδωρ προσφέρουν στους καταθέτες τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνοντας μακράν τα ψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη για να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch αναδεικνύουν τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τα καταθετικά επιτόκια των κυπριακών και ευρωπαϊκών τραπεζών και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες να συμμορφωθούν με το κάλεσμα για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που επεξεργάστηκε η StockWatch, τον Αύγουστο του 2009 το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Κύπρο σε νοικοκυριά για συμφωνία μέχρι ενός έτους ανήλθε στο 4,05% και ήταν το ψηλότερο στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Ισπανία με καταθετικά επιτόκια που περιορίζονται στο 2,28% και μετά η Σλοβενία με μέσο επιτόκιο 2,27%.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν επίσης πως η ψαλίδα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια παρέμεινε σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την αρχή του χρόνου για μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Τα κυπριακά και ευρωπαϊκά επιτόκια ξεκίνησαν στο ίδιο περίπου επίπεδο τον Ιανουάριο του 2008 και ακολούθησαν ανοδική πορεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδίως μετά το Σεπτέμβριο του 2008, όταν η κρίση της Lehman Brothers ενίσχυσε τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετώπιζε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην ευρωζώνη είχαν φθάσει το 4,77% τον Οκτώβριο του 2008, προτού ακολουθήσουν σταθερά πτωτική πορεία που περιόρισε τα επιτόκια στο 1,72% τον περασμένο Αύγουστο, 305 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλό του 2008.

Στην Κύπρο τα επιτόκια έφθασαν μέχρι το 6,14% τον Ιανουάριο του 2009 εν μέσω του έντονου πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων. Η πτώση που ακολούθησε ήταν πολύ πιο μικρή και έφερε τα επιτόκια να σταθεροποιούνται κοντά στο 4% τους τελευταίους μήνες, πέραν των 200 μονάδων βάσης πιο πάνω από τα καταθετικά επιτόκια της ευρωζώνης.


Τραπεζίτες αποδίδουν τη ψαλίδα που χωρίζει τα κυπριακά από τα ευρωπαϊκά καταθετικά επιτόκια στις πιέσεις ρευστότητας που υπάρχουν στο σύστημα και στον ανταγωνισμό που ξέσπασε στην αρχή του έτους - αυτή τη φορά, μεταξύ τραπεζών και συνεργατικών. Ευελπιστούν ότι η έκδοση τριετών χρεογράφων θα περιορίσει το πρόβλημα ρευστότητας, σπρώχνοντας τα καταθετικά επιτόκια προς τα κάτω.

«Είναι αλήθεια ότι τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι στην ευρωζώνη», είπε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του Treasury και Private Banking της Τράπεζας Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης.

«Μακροπρόθεσμα τα επιτόκια θα πρέπει να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα στην ευρωζώνη και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η έκδοση των τριετών ομολόγων από την κυβέρνηση για ενίσχυση της ρευστότητας».

Παρά τις προσδοκίες που δημιουργεί η έκδοση των ομολόγων ύψους €3 δισ., η αναθέρμανση του καταθετικού πολέμου μεταξύ τραπεζών και ΣΠΙ, που έχει ανεβάσει τα καταθετικά επιτόκια στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, δημιουργεί επιφυλάξεις για τα πραγματικά οφέλη από τα ομόλογα.

«Στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει άμεση μείωση των επιτοκίων λόγω της προσφοράς ψηλότερων επιτοκίων από τα συνεργατικά. Στην προσπάθεια τους οι τράπεζες να μη χάσουν καταθέτες, δεν μειώνουν τα καταθετικά επιτόκια», υπογράμμισε. «Εάν ο συνεργατισμός συνεχίσει με την ίδια τακτική, θα είναι πολύ δύσκολη η μείωση των επιτοκίων», κατέληξε ο κ. Πατσαλίδης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |