Monday, November 2, 2009

Διεκδικεί ξανά τη δημαρχία της Νέας Υόρκης ο Bloomberg


Διεκδικεί ξανά τη δημαρχία της Νέας Υόρκης ο Bloomberg


Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ διεκδικεί στις αυριανές εκλογές την επανεκλογή του για τρίτη συνεχή θητεία στη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Ο 67χρονος δήμαρχος είναι συνάμα και ο πλουσιότερος πολίτης της αμερικανικής μεγαλούπολης.


Ο κ. Μπλούμπεργκ εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2001, δυο μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, και πέτυχε εντυπωσιακή επανεκλογή, με πολυδάπανη εκστρατεία, το 2005. Τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, να αλλάξει τον κανονισμό που είχε εγκριθεί το 1993, με αποτέλεσμα να ανεβάσει το όριο θητείας στις τρεις τετραετίες από δύο που ήταν πριν. Ο ίδιος είχε ασκήσει βέτο το 2002, σε ενδεχόμενη αλλαγή στο όριο της δημαρχιακής θητείας.


Τώρα, υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προτείνει κάτι τέτοιο λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρώντας τον εαυτό του ως τον ικανότερο που μπορεί να δώσει λύσεις. Έτσι, ως Ανεξάρτητος, αλλά προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διεκδικεί αύριο την επανεκλογή του και θεωρείται το φαβορί.


Πριν τέσσερα χρόνια, είχε ξοδέψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, 80 εκατομμύρια δολάρια από προσωπικούς λογαριασμούς του. Φέτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 140 εκατομμύρια δολάρια, σε μια εκστρατεία που συνήθως οι υποψήφιοι ξοδεύουν 6 εκατομμύρια. Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και πολλοί παράγοντες και πολίτες της πόλης κάνουν λόγο για "αλαζονική νοοτροπία που πρέπει να τιμωρηθεί".


Αντίπαλός του είναι ο 56χρονος υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος και νυν οικονομικός ελεγκτής της πόλης, Γουίλιαμ (Μπιλ) Τόμσον. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Μπλούμπεργκ με μεγάλη διαφορά. «Η Νέα Υόρκη χρειάζεται ένα δήμαρχο που θα αντιπροσωπεύει όλους τους δημότες κι όχι απλά τους λίγους. Ο κ. Μπλούμπεργκ αντιπροσωπεύει τους λίγους και τη Γουόλ Στριτ», τόνισε ο κ. Τόμσον στη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης. Παράλληλα κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο δήμαρχο για «πολυτελή σπατάλη» την στιγμή που εκατομμύρια συμπολίτες τους χάνουν τα σπίτια τους, μένουν άνεργοι και στέκουν πεινασμένοι σε ουρές συσσιτίων.


Από την πλευρά του, ο κ. Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι ο κ. Τόμσον έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θα μπορούσε να ήταν ηγέτης, ιδιαίτερα τότε που ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας. Απευθυνόμενος στον αντίπαλό του είπε: «Δεν παίρνεις βραβείο όταν ανατοποθετείς τις καρέκλες πάνω στο κατάστρωμα του Τιτανικού, κι αυτό ακριβώς έκανες».


Ο δήμαρχος επιχείρησε να δείξει ότι, αν και δισεκατομμυριούχος, ήταν σε επαφή με όλους τους Νεοϋορκέζους, λέγοντας ότι ακούει τον πόνο των ανθρώπων στα τρένα, στα εστιατόρια και στους δρόμους. Επίσης, παραδέχτηκε ότι εκατομμύρια πολίτες είναι θυμωμένοι για την αύξηση των φόρων και για το διπλασιασμό των τελών του νερού, υπογραμμίζοντας «ούτε και σε μένα αρέσουν, όπως δεν αρέσουν σε κανέναν, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές».


Όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αναμένεται να ψηφίσει ξανά για δήμαρχο της Νέας Υόρκης τον Μάικλ Μπλούμπεργκ λόγω της αντικαπνιστικής πολιτικής του. Φέτος, συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια αφότου επέβαλε την απαγόρευση καπνίσματος σε εστιατόρια, καφετέριες, κλαμπ, μπαρ και σε κάθε άλλο δημόσιο χώρο. Από το 2002 που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα μειώθηκε το ποσοστό καπνιστών στην πόλη από 21,5% σε 15,8%, αλλά και ο αριθμός των καρκινοπαθών.


Η απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και στις παραλίες της Νέας Υόρκης είναι ο επόμενος στόχος της αντικαπνιστικής σταυροφορίας του δημάρχου Μπλούμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι «μπορεί να θεωρείται αδύνατο να επιβάλεις τέτοια απαγόρευση σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων, όμως υπάρχουν περιοχές, όπως τα πάρκα, όπου η απαγόρευση μπορεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και κυρίως των παιδιών». Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σε 1.700 πάρκα και υπαίθριους χώρους αναψυχής, καθώς και στις επτά ακτές που υπάρχουν στη Νέα Υόρκη, συνολικού μήκους 23 χιλιομέτρων. Η Νέα Υόρκη δεν θα είναι η πρώτη πολιτεία στην οποία θα απαγορευθεί το κάπνισμα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, καθώς το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και πολιτείες.


Στις αυριανές εκλογές για διάφορα δημοτικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, έχουν θέσει υποψηφιότητα και άτομα ελληνικής καταγωγής.

capital.gr

No comments:

Share |