Monday, November 2, 2009

Τράπεζες: Αντλούν 10 δισ. - Που θα κατευθυνθούν σε ομόλογα ή δάνεια;


Τράπεζες: Αντλούν 10 δισ. - Που θα κατευθυνθούν σε ομόλογα ή δάνεια;


Πάνω από 10 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες με ίδια μέσα από τις διεθνείς αγορές χρήματος με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους στο πλαίσιο της σταδιακής απεξάρτησης τους από την ΕΚΤ αλλά και το ελληνικό δημόσιο. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί έως τον Μάιο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω καλυμμένων ομολογιών δηλαδή εκδόσεων που φέρουν εγγύηση δάνεια καλής ποιότητας, κοινά ομολογιακά δάνεια που αποτελούν έκδοση ομολόγου ενώ θα επιδιώξουν σταδιακά να αντικαταστήσουν τις τιτλοποιήσεις δανείων δηλαδή την μετατροπή μέρους των δανείων σε τίτλο που τον εκδίδει η τράπεζα από άλλες μορφές ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί συνολικά 35 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ενώ έχουν λάβει και 7 δισ. ευρώ περίπου ρευστότητα υπό την μορφή παροχής εγγυήσεων ή από εκδόσεις τίτλων από το ελληνικό δημόσιο, από το πλαίσιο οικονομικής στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ επιτυγχάνεται ενώ προφανώς ακολουθεί και η απεξάρτηση και από την ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο.

Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες τα 10 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να αντλήσουν με ίδια μέσα και κυρίως θα διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά κοινώς θα δώσουν περισσότερα νέα δάνεια;

Το παράδοξο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Να ληφθεί υπόψη ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών κατανέμεται ως εξής: Εθνική 7 δισ., Eurobank 4,5 δισ. ευρώ Alpha 3 δισ., Πειραιώς περίπου 2 με 3 δισ. ευρώ, ΑΤΕ 1 δισ. ευρώ, ΤΤ 3 με 4 δισ. ευρώ. Αφού υπάρχει ρευστότητα και σχεδιάζουν να αντλήσουν και επιπλέον 10 δισ. ευρώ γιατί δάνεια δεν χορηγούν;

Ήδη ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει περιοριστεί στο 5%, θα κλείσει την χρονιά στο 4,5% και για το 2010 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 7% και 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η απάντηση είναι σύνθετη γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια.

1)Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας είναι δανική με ημερομηνία λήξεως σύντομη. Οι τράπεζες παλαιά αντλούσαν ρευστότητα για διαστήματα 3, 5 και 7 χρόνια. Τα 35 δισ. ευρώ που έχουν πάρει από την ΕΚΤ έχουν διάρκεια ενός έτους. ʼρα πρώτο πρόβλημα, απαιτείται να επιμηκυνθεί ο χρόνος διακράτησης της ρευστότητας.

2)Οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά - μάλλον θα κλείσει ο δείκτης NPLs - ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων - στο 9%. Οι επισφάλειες πλήττουν τα κέρδη και οι τράπεζες δίνουν μάχη να παρουσιάσουν υψηλά κέρδη.

3)Η ζήτηση από τα φυσικά πρόσωπα έχει περιοριστεί. Στο παρελθόν η υποβολή νέων αιτήσεων έφθανε τις 8 χιλιάδες αιτήσεις την ημέρα στις καλές περιόδους. Τώρα είναι αμφίβολο αν αγγίζουν τις 2 χιλιάδες την ημέρα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακόμη έτοιμες να χορηγήσουν επιθετικότερα δάνεια. Όμως θα κάνουν το πρώτο βήμα θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν τους καλούς πελάτες τους και ταυτόχρονα να αγοράζουν ομόλογα διαδικασία που είναι η πιο προσοδοφόρα αυτή την περίοδο.

Οι τράπεζες λοιπόν θα αρχίσουν να ανοίγουν τους κρουνούς προς την αγορά σε προεπιλεγμένους πελάτες καλής πιστοληπτικής κατάστασης ενώ σχεδιάζουν να αγοράσουν πάνω από 10 δις ευρώ νέα ομόλογα μέσα στο 2010. Ίσως από το 2011 να ανοίξει περισσότερο η αγορά δανείων.

reporter.gr

No comments:

Share |