Monday, November 2, 2009

Το Λονδίνο είναι το νέο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο


Το Λονδίνο είναι το νέο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο


To Λονδίνο έχει επίσημα εκθρoνίσει τη Νέα Υόρκη ως το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με ενα δείκτη που ανακοινώθηκε αυτόν το μήνα από το World Economic Forum (WEF) που έχει έδρα τη Γενεύη.

Ο Financial Development Index του WEF κατατάσσει 55 χώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και των αγορών τους. Τα κράτη αξιολογήθηκαν σύμφωνα με πάνω από 120 κριτήρια, τα οποία κυμαίνονται από το πόσο ευνοϊκά είναι τα θεσμικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντά τους μέχρι το μέγεθος των χρηματαγορών τους και των αγορών ομολόγων και από την τεχνολογική υποδομή τους και το ανθρώπινο κεφάλαιο μέχρι την ευκολία απόκτησης καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη μελέτη του τρέχοντος έτους - τη δεύτερη έκδοση του ετήσιου δείκτη που ξεκίνησε το 2008 - ήταν ότι η Βρετανία ανέβηκε στο Νο. 1 παρά τα οικονομικά της προβλήματα, από τη δεύτερη θέση την τελευταία χρονιά. Η Βρετανία ξεχώρισε λόγω της σχετικής δύναμης των χρηματοπιστωτικών αγορών της, ιδίως σε συνάλλαγμα και παράγωγα, και από την ασφαλιστική της κάλυψη που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η άλλη κύρια είδηση - αν και ίσως δεν είναι τόσο περίεργη - ήταν ότι οι ΗΠΑ έπεσαν από την πρώτη θέση το 2008 στην τρίτη φέτος. Ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι κατά πολύ η πλουσιότερη του κόσμου, η οικονομική αστάθεια και ένας σαφώς εξασθενημένος τραπεζικός τομέας την έριξαν. Η χώρα που κατετάγη δεύτερη, η Αυστραλία, ανέβηκε εννέα σκαλοπάτια στην κατάταξη, χάρη στη μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, το χαμηλό δημόσιο χρέος, καθώς και λόγω της άμεσης πρόσβασης στην καταναλωτική πίστη.

Η Γαλλία και η Γερμανία στην 11η και 12η θέση

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμφισβήτητα θα τροφοδοτήσουν τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το κατά πόσον το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη είναι στην κορυφή των παγκόσμιων οικονομικών θεμάτων και των αγορών. Η ανύψωση της Βρετανίας στην πρώτη θέση θα μπορούσε να είναι βραχύβια. Η χώρα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιστροφή στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2009. Το θεσμικό περιβάλλον της Βρετανίας, επίσης, θα μπορούσε να σταθμίσει την κατάταξη του επόμενου έτους: Η κυβέρνηση έχει επικριθεί κατά τους τελευταίους μήνες για την υπερβολική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με αύξηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα hedge funds και άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με βάση το Λονδίνονα να μετακινηθούν αλλού.

Η συνολική βαθμολογία για τις πιο αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε αισθητά, λόγω των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης - και εκείνες που υπέστησαν τα περισσότερα από τη μειωμένη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες. Η Γαλλία και η Γερμανία, η οποίες ήταν στις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη του περασμένου έτους, βγήκαν από την πρώτη δεκάδα, και βρίσκονται στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Το μέγεθος και η παγκόσμια φύση των οικονομικών συστημάτων των χωρών αυτών τις έκανε να εκτίθενται περισσότερο από άλλες στις επιπτώσεις της ύφεσης.

Η πτώση χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Μαλαισία να κλείσουν το χάσμα με τις δυτικές χώρες. Ο Nouriel Roubini, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς της μελέτη, έγραψε σε μια περίληψη: "Για ορισμένες από αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν αποτέλεσμα της μάθησης από τα λάθη παρελθόντων χρηματοοικονομικών κρίσεων, ενώ για άλλες αυτό αντικατοπτρίζει τη σχετική έλλειψη της πολυπλοκότητας και της παγκόσμιας ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους".

Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν αρκετό δρόμο ακόμα πριν φθάσουν στο επίπεδο των περισσότερο ανεπτυγμένων αντιπάλων τους. Μερικές υποφέρουν από την ανεπαρκή ανάπτυξη των υποδομών, από σκοτεινά νομικά και ρυθμιστικά καθεστώτα ή από αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση. Λίγες τα καταφέρνουν καλά στη χρηματοδοτική πρόσβαση για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως μετράται από τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων και τη διείσδυση των λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μικροπιστώσεις, ΑΤΜ, υποκαταστήματα, και σημεία πωλήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τα κορυφαία έθνη εξακολουθούν να κατέχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα

Εκτός από τη σχετική ενίσχυση η οποία έχει επιτευχθεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τους ερευνητές οι οποίοι δημιούργησαν τη φετινή μελέτη ήταν ότι η Αυστραλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ. "Ενώ περιμέναμε πως η σχετική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Αυστραλίας θα ενισχύσει την κατάταξη της χώρας, ήταν έκπληξή το πόσο πολύ ανέβηκε συνολικά στην κατάταξη ", λέει ο James Bilodeau του World Economic Forum, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη με to Ρουμπίνι.

Εκτός από την Αυστραλία, όλες οι χώρες της φετινής δεκάδας είχαν σημαντική πτώση στη συνολική βαθμολογία. Αυτό δείχνει πόσο άσχημα κλόνισε η οικονομική κρίση τα περισσότερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Αυτό που έκανε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ να παραμείνουν κοντά στην κορυφή της λίστας, παρά τα μεγάλα χτυπήματα στην οικονομική τους σταθερότητα, ήταν το εύρος των άλλων παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη. Αν και οι αγορές τους είναι ασταθείς, αυτές και άλλες κορυφαίες -όσον αφορά την κατάταξη- χώρες εξακολουθούν να προσφέρουν μεγαλύτερα αποθέματα κεφαλαίου, μεγαλύτερη δημοσιονομική διαφάνεια, και ένα πλήθος άλλων θεσμικών υποδομών και πλεονεκτημάτων που πιθανόν θα τους κρατήσει μεταξύ των ηγετών της οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. "Η πτώση στις βαθμολογίες τόσο για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η ηγετική τους θέση είναι δυνητικά σε κίνδυνo", λέει ο Bilodeau. "Η δυνητικά ανησυχητική διαπίστωση είναι ο βαθμός στον οποίο έχει πέσει η βαθμολογία τους και το προβάδισμά τους σε σχέση με άλλες χώρες έχει μειωθεί."

Για μια λεπτομερή ματιά στις κορυφαίες 25 χώρες του δείκτη και για μια λίστα με τις άλλες 30, κοιτάξτε το slide show.

Η Leona Liu είναι δημοσιογράφος στο γραφείο του BusinessWeek στο Παρίσι.

capital.gr

No comments:

Share |