Monday, November 2, 2009

Η αμερικανική οικονομία νοσεί


Η αμερικανική οικονομία νοσεί



«Παρά τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα νούμερα θα ήταν απογοητευτικά χωρίς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Σαγκάη.

Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη νοσεί επειδή η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να κρατικοποιήσει τράπεζες στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη παρέλθει, διαμήνυσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

«Εάν είχαμε ενεργήσει σωστά, θα είχαμε σήμερα μεγαλύτερη επιρροή στις τράπεζες. Θα μπορούσαν να δανείζουν και η οικονομία θα ήταν ισχυρότερη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Σαγκάη.

Ο Στίγκλιτς εμμένει στην άποψή του, ακόμη και μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που έδειξαν επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Θεωρεί ότι οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αποδυνάμωσαν την οικονομία και αύξησαν το έλλειμμα, ενώ δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου να συνεχιστεί και το 2010, γι΄ αυτό και δεν βλέπει στον άμεσο ορίζοντα τερματισμό της αμερικανικής ύφεσης.

«Παρά τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα νούμερα θα ήταν απογοητευτικά χωρίς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας», ανέφερε ο οικονομολόγος προτρέποντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας.

«Εάν δεν δούμε τους εργαζομένους να εξασφαλίζουν εργασία, εάν δεν μπορούν να απασχοληθούν σε πλήρες ωράριο και εάν οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πωλούν τα προϊόντα που παράγουν, τότε ασφαλώς και δεν βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ύφεσης στις ΗΠΑ», κατέληξε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανεργία πιθανότατα να αυξηθεί.

Στον τραπεζικό τομέα, το θέμα των αμοιβών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, με τα στελέχη των 28 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ να συναντώνται σήμερα με τις εποπτικές αρχές της Φέντεραλ Ριζέρβ για να συζητήσουν το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις πολιτικές αμοιβών τραπεζικών στελεχών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν αποδώσει, διατύπωσε επιφυλακτικούς τόνους.

Διαμήνυσε στους Αμερικανούς ότι έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν προτού επιστρέψουν στην ευημερία. Για ανάκαμψη της οικονομίας έκανε λόγο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπερβολικά υψηλό και αυτή τη στιγμή προτεραιότητες είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

naftemporiki

No comments:

Share |