Monday, November 23, 2009

Οριακά κέρδη για το αργό


Οριακά κέρδη για το αργό

Με οριακά κέρδη έκλεισε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από το χαμηλό μιας εβδομάδας που σημείωσε την Παρασκευή, με φόντο τις ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Ειδικότερα, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 77,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμα και στα 78,55 δολάρια. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η διαπραγμάτευση του αργού σημειώνει σημαντική νευρικότητα, καθώς το τόξο μεταβολής του διαμορφώνεται μεταξύ 74,8 και 82 δολάρια. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 78,28 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4978 δολάρια από το επίπεδο των 1,4862 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4968 δολάρια.

Ισχυρές πιέσεις άσκησε σήμερα στην ισοτιμία του δολαρίου η δήλωση του μέλους της Fed (James Bullard), ο οποίος προέβλεψε ότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που εφαρμόζονται από την Κεντρική Τράπεζα θα διατηρηθούν σε ισχύ και μετά τον Μάρτιο.

Θετική για την ισοτιμία του ευρώ ήταν η βελτίωση που εμφάνισε στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, όπως επίσης και η απόφαση της ΕΚΤ να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες για τους τίτλους που θα δέχεται ως ενέχυρο.

reporter.gr

No comments:

Share |