Monday, November 23, 2009

"Βλέπουν" διολίσθηση 7% για το δολάριο οι αναλυτές


"Βλέπουν" διολίσθηση 7% για το δολάριο οι αναλυτές


Την πτωτική του τροχιά συνεχίζει το δολάριο καθώς οι πιο ακριβείς αναλυτές προβλέπουν ότι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα εξακολουθήσει να υποχωρεί ακόμη και όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν θα συμβεί σύντομα.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε στην Ασία έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχυτικό ρόλο στην περαιτέρω αποδυνάμωσή του έπαιξαν οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Fed, ο οποίος τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά την προγραμματισμένη λήξη του.

Σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires, ο James Bullard, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, τόνισε ότι η επέκταση του προγράμματος – γεγονός που θεωρείται αρνητικός παράγοντας για το δολάριο – θα έδινε στα μέλη της Fed περισσότερη ευελιξία στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάκαμψη.

Τέτοιου είδους σχόλια “υποδεικνύουν ότι η Fed θα συνεχίσει να μην κάνει κάτι για να ανακόψει το πτωτικό ράλι, αφήνοντας το δολάριο να ΄πνίγεται΄ στη ρευστότητα”, ανέφεραν σε σημείωμα προς τους επενδυτές οι αναλυτές της Barclays Capital.

Εξάλλου, οι Standard Chartered, Aletti Gestielle SGR, HSBC Holdings Plc και Scotia Capital Inc., υποστηρίζουν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έως και 7,1% έναντι του ευρώ. Τα ύψους 12 τρισ. δολαρίων δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στον κόσμο και οι πωλήσεις-ρεκόρ κρατικών ομολόγων ύψους 4 τρισ. δολαρίων θα επιβαρύνουν το νόμισμα, εκτιμούν οι αναλυτές των οίκων.

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ σε ποσοστό 0,83% στα 1,4980 δολ/ευρώ, ενώ ωφελείται από το γεγονός ότι η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή σήμερα λόγω της αργίας Labor Thanksgiving Day και ενισχύεται έναντι του γεν κατά 0,08% στα 88,89 γεν/δολ. Έναντι της στερλίνας το αμερικανικό νόμισμα κινείται στα 1,6614 δολ/λίρα σημειώνοντας πτώση 0,69%.

Στην καλύτερη πρόβλεψη για το αμερικανικό νόμισμα, δημοσκόπηση του Bloomberg τον περασμένο μήνα σε 46 εταιρείες, έδειξε ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω σε ποσοστό 5,4% στα 1,58 δολ/ευρώ το 2010. "Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το δολάριο δεν θα αρχίσει να ενισχύεται σε συνεχή ρυθμό έως και 12 μηνές μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed", σχολίασε ο Callum Henderson, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος της Standard Chartered. "Το δολάριο θα παραμείνει αδύναμο μέχρι τα επιτόκια της Fed να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα άλλων μεγάλων οικονομιών", πρόσθεσε.

capital.gr

No comments:

Share |