Monday, November 23, 2009

Wind: Βελτιωμένη προσφορά από τους πιστωτές


Wind: Βελτιωμένη προσφορά από τους πιστωτές


Οι πιστωτές της Wind Hellas, ελληνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, θα καταθέσουν σήμερα βελτιωμένη προσφορά 450 εκατ. ευρώ, στην τελευταία τους προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρίας.

Η μάχη για τη Wind Hellas, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους της, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, έχει «ανάψει» μία έντονη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα των κατόχων «επικίνδυνων» ομολόγων αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Οι κάτοχοι subordinated ομολόγων υποστηρίζουν ότι η τελευταία προσφορά τους, στην οποία περιλαμβάνονται και 200 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση της εταιρίας, είναι καλύτερη από την αντίστοιχη που έχει καταθέσει η Weather, η επενδυτική εταιρία η οποία ελέγχεται από τον κ. Naguib Sawiris, τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, και που κατέχει τον έλεγχο της Wind Hellas.

Βάσει της πρότασης της Weather Investments, την οποία στηρίζει ποσοστό υψηλότερο του 50% των κατόχων senior ομολόγων, οι κάτοχοι subordinated ομολόγων θα χάσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Ως απάντηση σε αυτήν την αγορά, οι κάτοχοι subordinated ομολόγων συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ βελτιώνουν την προσφορά τους να «ξεχάσουν» το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της εταιρίας, με αντάλλαγμα να αναλάβουν τον έλεγχό της. Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της εταιρίας φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ. Βάσει της νέας τους προσφοράς τα 200 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση της εταιρίας (κατατεθειμένα σε έναν ανεξάρτητο λογαριασμό), με 100 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται αμέσως και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρία όταν αυτή θεωρεί ότι το έχει ανάγκη.


Σύμφωνα με τους ομολογιούχους, πρόκειται για προσφορά καλύτερη από αυτήν της Weather, η οποία προσφέρει άμεση χρηματοδότηση ύψους 124,6 εκατ. ευρώ. Επίσης οι ομολογιούχοι προσφέρονται να αγοράσουν έναντι 250 εκατ. ευρώ τις πιστωτικές υποχρεώσεις της εταιρίας και να καταβάλλουν μεγαλύτερες προμήθειες και margins στους κατόχους εξασφαλισμένων ομολόγων (senior bonds), δηλαδή να προσφέρουν περισσότερα κεφάλαια απ’ ό,τι η Weather.

«Η νέα μας βελτιωμένη προσφορά φτάνει στα 450 εκατ. δολάρια για τη Wind Hellas και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας προς την εταιρία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου των ομολογιούχων και πρόσθεσε ότι «αυτή η προσφορά δεν θα πρέπει να χαθεί. Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει ό,τι καλύτερο τόσο στην εταιρία όσο και στους πιστωτές της».

Το μέλλον της Wind Hellas θα αποφασιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (High Court) την Πέμπτη 26/11. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε προσφορά αναχρηματοδότησης θα πρέπει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των κατόχων ομολόγων.

euro2day.gr

No comments:

Share |