Monday, November 23, 2009

Γιατί πουλάνε οι Αμερικάνοι ελληνικά ομόλογα;

Γιατί πουλάνε οι Αμερικάνοι ελληνικά ομόλογα;

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη μεγάλη άνοδο του spread στα ομόλογα που έφθασε αισίως έως τις 182 μονάδες βάσης, την πτώση του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών και τις πωλήσεις χρεογράφων από αμερικανικές τράπεζες; Υπάρχει κάποιο ομιχλώδες παρασκήνιο, κάποιο σενάριο συνωμοσίας ή απλά οι επενδυτές αντιδρούν μπροστά στα γεγονότα και αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική; Το άνοιγμα του spread στα ομόλογα είναι απόρροια κυρίως 4 βασικών αιτιών που συνέβαλλαν στην αύξηση του ρίσκου χώρας στην αντίληψη των ξένων για την ελληνική οικονομία και κυρίως παιχνίδια κερδοσκοπίας.
Σημειώνεται πάντως ότι όταν οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν 11 δισ. ευρώ σε ομόλογα, στην αγορά η επίδραση στο spread ήταν μηδαμινή καθώς έγινε αρκετά οργανωμένα με προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες, αντιθέτως οι πωλήσεις των ξένων είναι πολύ μικρότερες αλλά σε μια ρηχή αγορά η επίδραση είναι μεγαλύτερη.

Ιεραρχώντας τις αιτίες με βάση την σπουδαιότητα τους ως πρώτη καταγράφεται η τακτική των ξένων και ελληνικών τραπεζών να πωλήσουν ομόλογα με στόχο να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα καθώς θεωρούν ότι το 2010 με το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης του ελληνικού δημοσίου μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες αγορών.

Κοινώς το spread και τεχνικά αυξάνεται καθώς οι κερδοσκόποι ποντάρουν να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές. Αλλιώς είναι να αγοράζεις ομόλογα στις 130 μονάδες βάσης με το γερμανικό και αλλιώς στις 180 ή 200 μονάδες βάσης.

Η δεύτερη αιτία που συνδέεται με την πρώτη είναι ότι οι αμερικανικές τράπεζες - και δεν είναι τυχαίο - Citigroup, Morgan Stanley, J P Morgan, Bank of America πούλησαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα και ελλείψει αγοραστών συνέβαλλαν στην άνοδο του spreads. H κερδοσκοπία ήταν έντονη καθώς πουλούσαν π.χ. η Bank of America στις 172 μ.β. και αγόραζαν στις 180 μ.β.

Η τρίτη αιτία συνδέεται με το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες δανείσθηκαν από την ΕΚΤ 40 δισ. ευρώ επιστρέφουν πίσω περίπου το 50% της ρευστότητας τους προσεχώς, που αποδεικνύει ότι το σύστημα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά κατά την άποψη των ξένων 'αν οι ελληνικές τράπεζες δεν αγοράζουν πολλά ομόλογα τότε το spread δεν θα συρρικνωθεί περαιτέρω άρα ας πουλήσουμε τώρα με στόχο να πετύχουμε καλύτερες τιμές το 2010'.

Η τέταρτη αιτία σχετίζεται με την πορεία της οικονομίας. Αυτό καταγράφεται στα CDs στα Credit Default Swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας που πληρώνει ένας επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα, αυξήθηκε λόγω της χειροτέρευσης της εικόνας της οικονομίας.

Η συσχέτιση με το ΧΑ και τις τράπεζες

Μπορεί να ειπωθεί ότι η άνοδος των spreads στα ομόλογα συνέβαλλε στην πτώση των τραπεζικών μετοχών; Σε κάποιο βαθμό ισχύει καθώς όταν οι ξένοι πωλούσαν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι εύλογο να μετριάζεται το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Δεν μπορεί να αυξάνεται το ρίσκο χώρας και να μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο στις μετοχές. Οι ξένοι ανησύχησαν περισσότερο για την στάση των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν όταν αγόραζαν τα υψηλής απόδοσης ελληνικά ομόλογα με φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ. Οι ξένοι θεωρούν ότι η τάση αυτή θα περιοριστεί άρα οι τράπεζες θα επιτύχουν λιγότερα κέρδη από έκτακτες πηγές και έτσι ξεκίνησαν οι ανησυχίες για το πραγματικό fair value των ελληνικών τραπεζών. Ενόψει αποτελεσμάτων Εθνικής η αγορά ίσως έχει μια αναλαμπή ωστόσο για να αλλάξει η τάση στο ΧΑ θα πρέπει να αλλάξει η τάση στα ομόλογα.

reporter.gr

No comments:

Share |