Monday, November 23, 2009

Ernst & Young: Ευκαιρίες για συγχωνεύσεις, εξαγορές δημιουργεί η κρίση


Ernst & Young: Ευκαιρίες για συγχωνεύσεις, εξαγορές δημιουργεί η κρίση


Αυξανόμενη αίσθηση προσμονής επικρατεί σχετικά με τις παγκόσμιες συνθήκες για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, καθώς το 33% των επιχειρήσεων είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να εξαγοράσουν άλλες εταιρείες τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 500 ανώτατα στελέχη απ’ όλο τον κόσμο και την οποία διεξήγαγε το τμήμα Transaction Advisory Services της Ernst & Young. Μάλιστα, το 25% εκτιμά ότι θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, παρότι συνειδητοποιούν τις ευκαιρίες για συναλλαγές, το 62% των επιχειρήσεων νιώθουν ότι η ικανότητά τους να ενεργήσουν περιορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Η Pip McCrostie, Παγκόσμια Αντιπρόεδρος του τμήματος Transaction Advisory Services της Ernst & Young, αναφέρει: «Τους ερχόμενους μήνες, είναι πολύ πιθανή η αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι εταιρείες πωλούν στοιχεία ενεργητικού που είναι μη λειτουργικά, δεν καταγράφουν ικανοποιητικές αποδόσεις ή βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Οι εταιρείες που είναι σε θέση να αγοράσουν, θα έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς και να αυξήσουν τα έσοδά τους με τρόπους που πριν από δύο χρόνια ήταν ανέφικτοι.

Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, οι εταιρείες πρέπει να είναι ανθεκτικές και να προσαρμόζονται γρήγορα. Αυτό μεταφράζεται σε ικανότητα έντονου ανταγωνισμού για νέες χρηματοδοτικές επιλογές σε καιρούς που τα κεφάλαια είναι περιορισμένα, ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων τους και ικανότητα λήψης καιροσκοπικών αποφάσεων».

Μολονότι η εμπιστοσύνη σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές είναι αυξημένη, η έρευνα αντικατοπτρίζει επίσης ένα ισχυρό ποσοστό επιφυλακτικότητας, καθώς το 70% των εταιρειών εκτιμά ότι η ύφεση στην ευρύτερη οικονομία θα επιμείνει πέραν των επόμενων 12 μηνών. Από αυτές τις εταιρείες, το 40% πιστεύει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για περισσότερο από δύο έτη.

Σε ένα περιβάλλον όπου τα αυξανόμενα προβλήματα οδηγούν σε επιτάχυνση των σχεδίων δράσης, η ετοιμότητα και η ευελιξία για άμεση δράση θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία. Το 45% των ανώτατων στελεχών αναμένει αύξηση των προβληματικών επιχειρήσεων που θα εμφανιστούν στην αγορά, αλλά τα δύο τρίτα δεν εμπιστεύονται την ικανότητά τους να αντιδράσουν άμεσα σε τέτοιες ευκαιρίες. Μόνο το 36% δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί γρήγορα, εάν εμφανιστεί η κατάλληλη ευκαιρία.

«Η αγορά θα χωριστεί σε εκείνους που προσαρμόζονται γρήγορα και προοδεύουν και σε εκείνους που παίζουν με τους παλιούς κανόνες παρά τις παντελώς νέες συνθήκες της αγοράς. Χρειάζονται ταχύτατες αντιδράσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Όπως ακριβώς ο χρόνος και η παλίρροια, έτσι και το μερίδιο της αγοράς: δεν περιμένει κανέναν».

naftemporiki

No comments:

Share |