Monday, November 23, 2009

Η χαμηλότερη λίρα δεν είναι πανάκεια για τη βρετανική οικονομία


Η χαμηλότερη λίρα δεν είναι πανάκεια για τη βρετανική οικονομία


Η ελπίδα ότι μια υποτιμημένη λίρα θα τραβήξει τη Βρετανία από την ύφεση -και ότι η οικονομία θα ισορροπήσει εκ νέου μακριά από την εξάρτησή της από τις καταναλωτικές δαπάνες και θα την προσανατολίσει περισσότερο στην ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών- κινδυνεύει να μείνει ευσεβής πόθος. Αν και υπάρχουν δειλές ενδείξεις ότι η ασθενέστερη λίρα στηρίζει τις εξαγωγές, οι βελτιώσεις είναι πολύ μικρότερες και πολύ πιο αργές από αυτές που αναμενόταν κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλει κανείς ότι η υποτίμηση θα κάνει τα θαύματα που ήλπιζαν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Ξανά και ξανά, η BoE επαναλαμβάνει πως μια αδύναμη λίρα θα ωφελήσει την οικονομία της Βρετανίας, σχόλια που έχουν συνολικά θέσει την αξία της λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων υπό κάποια πίεση προς τα κάτω. Πράγματι, στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE το Νοέμβριο σημειώνεται η παρελθόντα υποτίμηση της στερλίνας ως ένας από τους κύριους λόγους για να περιμένουμε μια οικονομική ανάκαμψη. Με λίγα σημάδια να δείχνουν πως υπάρχει σήμερα μια αναβίωση των εξαγωγών, υπάρχουν κάποιες δειλές ενδείξεις βελτίωσης στο εμπορικό ισοζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Εν τω μεταξύ, η πιο αδύναμη λίρα έχει συμβάλει στην ενίσχυση των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία, καθώς ο πληθωρισμός εισαγωγών έχει εν μέρει αντισταθμίσει σημαντικές πτωτικές δυνάμεις σε σχέση με την αύξηση των τιμών, όπως η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και η αυξανόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Ωστόσο, από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2008, η λίρα έχει ανατιμηθεί περίπου 12% σε όρους σταθμισμένων εμπορικών συναλλαγών, καθιστώντας τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου κάπως λιγότερο ελκυστικές σε σχέση με την τιμή. Το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 23% χαμηλότερα, σε σύγκριση με τα υψηλά του τον Ιανουάριο του 2007, αν και η στερλίνα είναι σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο επίπεδο με πριν από ένα χρόνο.

Η ανατίμηση της λίρας αυτή την άνοιξη αποδόθηκε κυρίως στην πρόβλεψη πως η οικονομία της Βρετανίας βγαίνει από την ύφεση ταχύτερα απ΄ ο,τι προβλεπόταν στο παρελθόν. Οι προσδοκίες αυτές τελικά διαψεύστηκαν, με το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα να εμφανίζεται να είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που θα ξεφύγουν από την ύφεση, αφού το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για το κυβερνητικό έλλειμμα ρεκόρ παραμένουν ασαφής. Με τις γενικές εκλογές να πραγματοποιούνται τον Ιούνιο του επόμενου έτους, και τους Συντηρητικούς να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, η αγορά δεν έχει πληροφορίες για το πώς το επόμενο Κοινοβούλιο θα περικόψει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο, αναμένεται ευρέως ότι οι Συντηρητικοί θα περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού πιο γρήγορα και πιο έντονα, σε σχέση με τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης των Εργατικών, όπως αυτά φαίνονται στον προϋπολογισμό του Απριλίου.

Ωστόσο, η πρόσφατη απειλή των οίκων αξιολόγησης περί υποβάθμισης των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, αν τα δημόσια οικονομικά δεν τεθούν υπό έλεγχο, εξακολουθεί να υπάρχει. Και ο πειρασμός για την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα του χρέους με τον πληθωρισμό παραμένει.

Ο παράγοντας δολάριο

Παρά το γεγονός αυτό, η σταθμισμένη εμπορικά λίρα δεν έχει υποφέρει σοβαρά. Ένας από τους λόγους: Η γενική αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ, που αποδίδεται στην αύξηση της ανάληψης κινδύνου και στις ισχυρότερες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες προκάλεσαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το αμερικανικό νόμισμα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρικές ροές κεφαλαίων είναι μια υποστηρικτική επιρροή για τη λίρα, μαζί με την συνεχιζόμενη ζήτηση από τα κρατικά wealth funds που εξακολουθούν να κινούνται προς τα σχετικά φθηνά βρετανικά πάγια. Σε περίπτωση που η λίρα παραμείνει σχετικά ισχυρή ή ενισχυθεί περαιτέρω, θα είναι τροχοπέδη για τις εξαγωγικές βιομηχανίες, χτυπώντας το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Συνολικά, οι Βρετανοί κατασκευαστές εμφανίζονται στην κατάλληλη θέση για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όταν συμβεί, μετά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Πράγματι, θα είναι σημαντικό η λίρα να εξακολουθήσει να είναι σχετικά αδύναμη, δεδομένου ότι περαιτέρω ενδυνάμωση δεν θα εμποδίσει μόνο την αύξηση των εξαγωγών, αλλά θα ενισχύει τη ζήτηση των εισαγωγών, καθώς η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει.

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος, ωστόσο, ότι παρά την περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας, η υποτίμηση δε θα τονώσει τις εξαγωγές γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία της Βρετανίας για μερικά χρόνια θα πρέπει να υποφέρει υπό το βάρος μιας αδύναμης λίρας, χωρίς το πλεονέκτημα ενός ισχυρού καθαρού κέρδος για το εμπόριο. Αυτό τελικά αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την αντοχή της οικονομικής ανάκαμψης του Ηνωμένου Βασιλείου.

capital.gr

No comments:

Share |