Thursday, October 8, 2009

Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ


Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Επιφυλακτικός παραμένει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ σχετικά με τις προσδοκίες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και τους πρώτους μήνες του 2010.

Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία σηματοδοτεί το πρώτο έτος από την συντονισμένη κίνηση μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι τα σημερινά πλαίσια της πολιτικής είναι τα κατάλληλα, με τις αγορές να αναζητούν στις δηλώσεις του ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής της Τράπεζας για έξοδο από την κρίση.


Παράλληλα, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% αναμένεται αποφασίσει να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η ΒΟΕ δε θα προβεί σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 175 δισ. στερλινών.

Τι λέει η UBS

Τη διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1% αναμένουν και οι αναλυτές της UBS. Ακόμη, δεν 'βλέπουν' σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ η συνέντευξη Τύπου αναμένεται να έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.

reporter.gr

No comments:

Share |