Thursday, October 8, 2009

ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το ύψος των επιτοκίων


ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το ύψος των επιτοκίων


Στο 1% διατήρησε το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τα μη συμβατικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης αλλά και της ευρύτερης οικονομίας του μπλοκ μετά την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Στο μεταξύ, αποφάσισε τη διατήρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αλλά και του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και 1,75% αντίστοιχα.

Οι 49 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προβλέπουν, στο σύνολό τους, ότι η τράπεζα δεν θα μεταβάλει το ύψος των επιτοκίων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ το 80% εξ΄ αυτών κάνει λόγο για διατήρηση του επιτοκίου στο 1% έως και τον Ιούνιο του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σπάσει το διαδοχικό σερί συρρίκνωσης των τελευταίων πέντε τριμήνων και θα εμφανίσει ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο, ωστόσο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ προειδοποιούν για αργή και μη ομαλή ανάκαμψη. Ο Jean-Claude Trichet ειδικότερα, μίλησε για έναν "δρόμο γεμάτο τραντάγματα μπροστά".

Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

BoE: Διατήρηση επιτοκίων στο 0,5%

Αμετάβλητα διατήρησε τόσο το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολογιών, όσο και το βασικό της επιτόκιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, προσμένοντας περισσότερες ενδείξεις από την επίδραση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη. Και οι 14 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα δεν θα μεταβάλει την πολιτική της, καθώς τηρεί στάση αναμονής έως ότου ανακοινωθεί η τριμηνιαία Έκθεση Πληθωρισμού το Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, διχάζονται για το αν η Επιτροπή θα συμφωνήσει στην ανάγκη επέκτασης του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης, ύψους 175 δισ. στερλίνων, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του Νοεμβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ανάκαμψη.

"Η τράπεζα θα περιμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος σε ένα μήνα", ανέφερε η Επιτροπή. "Το ύψος του προγράμματος θα τεθεί υπό αναθεώρηση".

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, πάντως, συνθέτουν μία μικτή εικόνα.

Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών, βάσει του δείκτη PMI, ενισχύθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες από 54,1 μονάδες προηγουμένως. Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν πολύ χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, εμφανίζοντας 2,5% πτώση της παραγωγής σε μηνιαία βάση και 11,2% σε ετήσια τον Αύγουστο. "Γκρίζες" διαφαίνονται επίσης οι προοπτικές ανάκαμψης, με βάση τα στοιχεία για τη μεταποιητική παραγωγή.

Τα στελέχη της BoE έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι μήνες κατά τους οποίους δημοσιοποιείται η Έκθεση Πληθωρισμού είναι και οι πιο πιθανοί για τυχόν μεταβολή των πολιτικών.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει στο επίπεδο του 0,5% από το Μάρτιο. Η BoE δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το επιτόκιο που πληρώνει για τα αποθεματικά των τραπεζών.

capital.gr

No comments:

Share |