Thursday, October 8, 2009

Ρουμανία: Σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων

Ρουμανία: Σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων


Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η Ρουμανία τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 203 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 76,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (872 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να καλύψει πλήρως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως έγινε τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Παράλληλα το ύψος των ΑΞΕ στους 7 πρώτους μήνες του 2009 ανήλθε σε 3,09 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 47,9% σε ετήσια βάση.

«Το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων αυτών κατευθύνθηκε προς την πραγματική οικονομία, ενώ στον τραπεζικό τομέα κατέληξε το 10% περίπου του συνόλου», υποστηρίζει ο κ. Florin Sinca, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας BCR. Από το σύνολο των ΑΞΕ το 41,2% ήταν ενδοεταιρικές πιστώσεις (από αλλοδαπές μητρικές εταιρείες προς τις ρουμανικές θυγατρικές τους) και το 48,6% κέρδη που επαναεπενδύθηκαν.

Η υποχώρηση των ΑΞΕ στους 7 πρώτους μήνες του 2009 φαίνεται να συμφωνεί με τις σχετικές προβλέψεις των εγχώριων οικονομικών αναλυτών, οι οποίες κάνουν λόγο για μείωση των ΑΞΕ κατά 50% το 2009 σε σχέση με το 2008 (όταν ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ).

naftemporiki

No comments:

Share |