Thursday, October 8, 2009

«Αλμα» 3% για το αργό- Έφτασε στα 71,7 δολάρια


«Αλμα» 3% για το αργό- Έφτασε στα 71,7 δολάρια

«Αλμα» κατέγραψε σήμερα το αργό, ωθούμενο από την 'κατρακύλα' του δολαρίου σε χαμηλά 14 μηνών έναντι του ευρώ που ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση. Το αργό για τα συμβόλαια Νοεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 3% στα 71,69 δολάρια το βαρέλι. Χθες το αργό σημείωσε «βουτιά» 1,8% στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, επηρεασμένο από την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ κατά 1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) προβλέπει μείωση 1,7% για τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 18,97 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας σε χαμηλό 12 ετών. Για το 2009, η ΕΙΑ προβλέπει ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, ενώ η κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 3,7% στα 18,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σε χαμηλά 14 μηνών βρίσκεται το δολάριο έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, καθώς τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης δίνουν το ερέθισμα στους επενδυτές για την ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου σε τοποθετήσεις του. Οι επενδυτές ακολουθούν πλέον τοποθετήσεις που αν και ενέχουν μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου, υπόσχονται μεγαλύτερες επιστροφές κεφαλαίου, από αυτές που υπόσχεται το αμερικανικό νόμισμα επισημαίνουν οι αναλυτές, στηριζόμενοι επίσης και στα λεγόμενα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ο οποίος ανέφερε ότι η περίοδος της «ελεύθερης πτώσης» της οικονομίας τέλειωσε.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,9% στις 75,832 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης επισημαίνει τη σχέση του δολαρίου έναντι του ευρώ, του γιεν, της στερλίνας, του Καναδικού δολαρίου, ελβετικού φράγκου και της σουηδικής κορόνας. Λίγο νωρίτερα είχε αγγίξει τις 75,767 μονάδες, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του ευρώ, στα 1,4801 δολάρια/ευρώ, ενώ έναντι του γιεν χάνει 0,3% στα 88,32 γιεν/δολάριο.

reporter.gr

No comments:

Share |