Thursday, October 8, 2009

Άλλες 8 υπό επιτήρηση


Άλλες 8 υπό επιτήρηση


Τη διαδικασία περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος για οκτώ χώρες της ευρωζώνης, κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, οι οκτώ χώρες για τις οποίες κινήθηκε η διαδικασία ενημέρωσαν οι ίδιες την Επιτροπή ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2009 το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ. Κατ’ ομολογία των κυβερνήσεων των παραπάνω χωρών, η υπέρβαση δεν είναι προσωρινή και συνεπώς δεν μπορούν να αποφύγουν την επιτήρηση.

Μετά από σχετική εισήγηση του κ. Αλμούνια, η Κομισιόν ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο (άρθρο 104 παράγραφος 3) της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Στη συνέχεια θα υποβάλει τη σχετική έκθεση για κάθε χώρα στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινότητας, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει, ενώ θα ακολουθήσουν οι συστάσεις του κ. Αλμούνια προς το Συμβούλιο υπουργών για τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσης. Οι προθεσμίες θα δοθούν «α λα καρτ» με βάση τη σοβαρότητα της ύφεσης και το ύψος του ελλείμματος κάθε χώρας.

Ήδη από την περασμένη άνοιξη βρίσκονται σε κοινοτική επιτήρηση η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, ενώ το Σεπτέμβριο μπήκε και η Μάλτα.

Οι τρεις χώρες, που με τα σημερινά δεδομένα που έχει στη διάθεση της η Κομισιόν δεν κινείται διαδικασία επιτήρησης, είναι η Φινλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Για να κινηθεί διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει μια χώρα αφενός μεν να εμφανίσει υπερβολικό έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ) στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και αφετέρου να μην διαφαίνονται προοπτικές διόρθωσης της κατάστασης το επόμενο έτος, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |