Thursday, October 8, 2009

Τρισέ: Ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας


Τρισέ: Ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας


Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι, ενώ αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες.

Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «άνιση», δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Η ανάκαμψη θα είναι αρκετά άνιση. Θα στηριχθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο από προσωρινούς παράγοντες, αλλά θα δεχθεί πλήγμα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο από ζητήματα που θα προκύψουν σε σχέση με τους ισολογισμούς χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1% - επίπεδο το οποίο ο Τρισέ χαρακτήρισε «ενδεδειγμένο».



Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της τράπεζας πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα στη Βενετία και σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από τις συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers

Ο Τρισέ υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι, ενώ αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες.

«Το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση για χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

naftemporiki

No comments:

Share |