Thursday, September 17, 2009

Σε υψηλά έτους η Wall- Κέρδη και στην Ευρώπη

Σε υψηλά έτους η Wall- Κέρδη και στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones βρέθηκε στο +1,12%, διαμορφωμένος στις 9.791,18 μονάδες, με κέρδη που ξεπέρασαν τις 100 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,45% στις 1.068,7 μονάδες, ενώ Nasdaq βρέθηκε στο +1,53% στις 2.133,15 μονάδες. Ανοδικό το κλίμα και στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,63% στις 5.124,13 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 5.700,26 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 1,64% στις 3.813,79 μονάδες.
Κέρδη στη Wall

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο του νέου χαμηλού έτους του δείκτη του δολαρίου και των καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή ημέρα οι αγορές παγκοσμίως σημείωσαν σημαντικά κέρδη, διευρύνοντας το θετικό κλίμα και στην αγορά εμπορευμάτων και μετάλλων.

Στο +2,1% βρέθηκε η Alcoa και η Barrick Gold, ωθούμενες από την ανοδική πορεία των τιμών των μεταλλευμάτων.

Με κέρδη 4,1% κινήθηκε η Citigroup, καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται να «βγει» από το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο λήγει στις 31 Οκτωβρίου, η Νομισματική Αρχή της Fed (FDIC), έχει εγγυηθεί περίπου 72,4 δισ. δολάρια υποχρεώσεων της τράπεζας, οι οποίες έληξαν στις 30 Ιουνίου. Η τράπεζα δεν σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη παράταση των εγγυήσεων. Στο +2,8% βρέθηκε και η Bank of America, η οποία κι αυτή ζήτησε έξοδο από το πρόγραμμα της FDIC.

Ανω του 6,8% βρέθηκε η General Electric και του 1,4% η Caterpillar, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε παραπάνω από τις προβλέψεις.

Την μεγαλύτερη ανοδο του δείκτης S&P 500 κατέγραψε η Anadarko Petroleum, η οποία βρέθηκε στο +9,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέα πηγή φυσικού αερίου προς εκμετάλλευση στη Sierra Leone.

Κέρδη 7,4% σημείωσε η Amazon.com, η σύσταση της οποίας αναβαθμίστηκε από την Bank of America, σε «buy» από «neutral».

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Genworth Financial την οδήγησε να σημειώσει κέρδη της τάξεως του 6,8%. Η εταιρεία διέθεσε περίπου 48 εκατ. μετοχές, αντλώντας περίπου 564 εκατ. δολάρια, ενώ ανέμενε πολύ λιγότερα.

Αλμα 27% σημείωσε η Omniture, η οποία ανακοίνωσε ότι η Adobe Systems συμφώνησε την εξαγορά της έναντι του ποσού του 1,8 δισ. δολαρίων.

Σε νέο χαμηλό έτους έφτασε σήμερα το δολάριο, στον απόηχο των δηλώσεων του νέου υπουργού Οικονομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος τόνισε ότι η άνοδος του γιέν δεν μπορεί να συγκρατηθεί.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανήλθε κατά 0,8% τον Αύγουστο.

Οριακά αυξημένος ήταν ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με την Ένωση των Κατασκευαστών (National Association of Home Builders), ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 19 μονάδες, από 18 μονάδες τον Αύγουστο. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη αύξηση του εν λόγω δείκτη, καθώς οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας φαίνεται να βελτιώνονται. Σύμφωνα με το δείκτη, ένας στους πέντε κατασκευαστές θεωρούν ότι η αγορά είναι καλή.

Στα 98,8 δισ. δολάρια, ήτοι 2,8% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, το β' τρίμηνο, καταγράφοντας χαμηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 1991 και το χαμηλότερο έλλειμμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2001, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 58,3 δισ. δολάρια από 35,4 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 104,5 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση οφείλεται στην κάμψη του ελλείμματος στον τομέα των αγαθών.

Στο 0,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, ωθούμενο από την άνοδο κατά 9,1% στις τιμές της βενζίνης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,1%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -1,5% σε ετήσια βάση, επηρεασμένος από την πτωτική πορεία των τιμών ενέργειας, οι οποίες έχουν καταγράψει κάμψη 23% στο συγκεκριμένο διάστημα.

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,4%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2004.

«Ράλι» στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από την ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Warren Buffet ότι η εταιρεία του, η Berkshire Hathaway, θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών και ιδίων κεφαλαίων. Το θετικό κλίμα ενίσχυσε και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, ωθώντας ανοδικά τις εταιρείες του κλάδου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,5% διαμορφωμένος στις 244,97 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 1,9%, τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan δήλωσε ότι ανησυχεί ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα εμποδίσει τις προσπάθειες της Federal Reserve να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής επέκτασης, αλλά και ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να «πνίξει» την αγορά των ομολόγων.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς η τιμή του χαλκού σημειώνει άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο Λονδίνο, καταγράφοντας κέρδη 1,4%. Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη, σημείωσε κέρδη 3,3%.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του τμήματος διαφήμισης του BHP Alberto Calderon δήλωσε ότι «τα χειρότερα από τη βιομηχανική κρίση έχουν περάσει , αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι πιο αργή από όσο περιμένουμε».

'Αλμα' 4,8% για την KBC, μετά τη σύσταση αγοράς από τη Goldman Sachs.

Η Inditex κατέγραψε άνοδο 5,3%. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εμφάνισαν μείωση κατά 7,6% στα 375 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Στο +6,3% βρέθηκε η Next, καθώς αναμένει αναβάθμιση των προβλέψεων της κερδοφορίας της από τους αναλυτές, ύστερα από τα καλύτερα των αναμενόμενων εξαμηνιαία αποτελέσματα.

Με κέρδη 6,8% και 3,9% κινήθηκε η Renault και η PSA Peugeut Citroen, καθώς η Nissan ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ενδέχεται να αυξηθούν στην Κίνα, ύστερα από το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης.

Ανοδικά κινήθηκε η Porsche και η BMW, οι οποίες βρέθηκαν στο 4,9% και στο 1,6%, αντίστοιχα.

Με κέρδη 7,9% κινήθηκε η Adidas και 3,3% η Puma, καθώς η Morgan Stanley προχώρησε σε «overweight» αξιολόγηση και για τις δύο εταιρείες, θεωρώντας ότι τα επωφεληθούν από τη διεύρυνση της μερίδας των Κινέζων καταναλωτών.

Στον αντίποδα, με απώλειες 1,9% κινήθηκε η Safran, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από την Credit Suisse Group και σε «underperform» από την Cheuvreux.

reporter.gr

No comments:

Share |