Thursday, September 17, 2009

Ελβετία: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Ελβετία: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει «διασταλτική νομισματική πολιτική», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «παρά τον αυξανόμενο αριθμό ενθαρρυντικών ενδείξεων για την οικονομία, καθώς η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις παραμένει σημαντική».

Έτσι, η SNB αφήνει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του επιτοκίου Libor στο 0%-0,75%, εμμένοντας στο στόχο για διατήρησή του σε επίπεδα περί του 0,25%.

Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, η SNB «θα συνεχίσει να προσφέρει ‘γενναιόδωρη’ ρευστότητα στην οικονομία και, αν αυτό απαιτείται, να προχωρά στην αγορά ομολόγων αποτιμημένων σε ελβετικό φράγκο ώστε να περιορίζει τον κίνδυνο για τους δανειζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

«Επιπλέον», συνεχίζει, «θα συνεχίσει να δρα αποφασιστικά για την αποτροπή οποιασδήποτε ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ».

«Η παγκόσμια οικονομία έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ελβετική οικονομία αποδεικνύεται πολύ λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τις προβλέψεις του β’ τριμήνου», αναφέρει η SNB και προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης του ελβετικού ΑΕΠ.

Έτσι, τώρα προβλέπει συρρίκνωση με ρυθμό 1,5% για το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2%, και εκφράζει την εκτίμηση ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πιθανόν να αρχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες».

capital.gr

No comments:

Share |