Thursday, September 17, 2009

Tράπεζες: Το σέξι στόρι επέστρεψε!

Tράπεζες: Το σέξι στόρι επέστρεψε!


Πόσοι πραγματικά πίστευαν τον περασμένο Μάρτιο ή Απρίλιο ή ακόμη και τον Μάιο ότι το τωρινό χρηματιστηριακό ράλι θα συνεχιζόταν σχεδόν χωρίς ανάσα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου;

Η απάντηση είναι πολλοί λίγοι.

Πόσοι πιστεύουν σήμερα ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί γι' αρκετούς μήνες ακόμη, π.χ. 6 ή 10 μήνες, χωρίς καμία σημαντική διόρθωση ενδιάμεσα;

Μάλλον λίγοι.

Το ίδιο λίγο-πολύ ισχύει για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που δίνουν τον τόνο στη Σοφοκλέους.

Όταν στα τέλη του 2007 με αρχές του 2008 είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση επεκτεινόταν σε γεωγραφικές περιοχές που ήταν μέχρι τότε στο απυρόβλητο, αρκετοί επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι είχε έρθει η ώρα των ρευστοποιήσεων.

Η θεωρία της περίφημης αποκόλλησης (decoupling) των ανεπτυγμένων από τις αναδυόμενες αγορές αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είχε βάση και οι μετοχές των τραπεζών που δραστηριοποιούνταν σε αυτές τις περιοχές ήταν οι πρώτες υποψήφιες για ξεφόρτωμα.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή και συνοψίζεται σε μια λέξη: ξεπούλημα.

Βασική αιτία για όλους εκείνους που συνιστούσαν πωλήσεις ήταν τα μεγάλα ρίσκα που συνεπαγόταν η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Το ξεπούλημα κράτησε κάπου 14 μήνες και οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όμως, οι καιροί έχουν γυρίσματα.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις και ίσως κάτι περισσότερο πως η διάθεση των διεθνών παικτών για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλάζει προς το θετικότερο.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν η αντίληψη ότι η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά τη δεκαετία του 1930 και η όρεξη της επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης γειτονιάς μας εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με αυτές που περίμεναν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Όμως, αυτό δεν εμποδίζει ολοένα και περισσότερους ξένους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων να προσχωρούν στο κλαμπ εκείνων που δηλώνουν εκ νέου πίστη στο σέξι στόρι των αναδυόμενων αγορών.

Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και συνεχίζεται, γεγονός που διαπιστώνουν ή ανακαλύπτουν οι Έλληνες τραπεζίτες στα διάφορα roadshows (παρουσιάσεις) που κάνουν στο εξωτερικό.

Θα μπορούσε η ανωτέρω διαδικασία να οδηγήσει σε επιμήκυνση του πολύμηνου ράλι της Σοφοκλέους και ειδικότερα των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών για μερικούς μήνες ακόμη;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική αν φυσικά δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από άλλα μέτωπα όπως το εσωτερικό και το διεθνές.

euro2day.gr

No comments:

Share |