Friday, September 11, 2009

Σε υψηλά έτους η Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Σε υψηλά έτους η Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones βρέθηκε στο +0,84% στις 9.626,73 μονάδες, ο S&P 500 στο +1,04% στις 1.044,09 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε ανοδικά κατά 1,15% στις 2.084,02 μονάδες. Από την άλλη, με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισε η Ευρώπη, καθώς ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,33% στις 4.987,68 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε στο +0,37% στις 5.594,77 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε κατά 0,05% στις 3.705,87 μονάδες.
Ανοδικά η Wall

Την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι αποθαρρυντικές προβλέψεις της Monsanto, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα υποχωρήσουν μέσα στο 2010. Ακόμη, καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ χειρότερο από τις προβλέψεις ήταν το εμπορικό έλλειμμα για τον Ιούλιο.

Με άνοδο 5,2% έκλεισε η Yahoo, καθώς η Bank of America αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών της σε «buy». Ανοδικά κινήθηκε και η Time Warner, στο 3,7%, έπειτα από αναβάθμιση της μετοχής σε «conviction buy» από «neutral» από τη Goldman Sachs.

«Ράλι» 18% για την UAL και 14% για την US Airways Group, καθώς η JP Morgan αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών τους.

Κέρδη κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος, αφού μετά την πτώση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας το αργό ενισχύθηκε κατά 1%. Η Chevron κέρδισε 1,9% και η Schlumberger 1,4%.

Η AT&T (1,6%) ηγήθηκε του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ύστερα από την ανακοίνωση της ISuppli ότι η Apple θα διευρύνει τις συμφωνίες για τις υπηρεσίες wireless για το κινητό τηλέφωνο iPhone στις ΗΠΑ.

Κατά 2,6% ενισχύθηκε η Goldman Sachs, αφού η κορυφαία αναλύτριαMeredith Whitney ανέφερε ότι η Goldman είναι η μόνη τραπεζική μετοχή για την οποία συστήνει buy,αφού «έχει πολλά καύσιμα στη δεξαμενή».

Στο -4,8% βρέθηκε η Monsanto, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα μειωθούν μεταξύ 3,10 δολαρίων και 3,30 δολαρίων το 2010, λόγω αυξημένων δαπανών, ύψους 600 εκατ. δολαρίων, που θα πάνε σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, μειωμένες κατά 26.000 εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που πέρασε, φτάνοντας σε χαμηλό από τα μέσα του Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Ειδικότερα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 550.000 από 570.000 κατά την προηγούμενη εξεταζόμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες υποχώρησαν στις 570.000 αιτήσεις από 572.750 την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 159.000 στις 6,09 εκατ. αιτήσεις, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο.

Το ποσοστό ανεργίας για τους εργαζόμενους με ασφάλιση ανεργίας κατέγραψε πτώση, φτάνοντας στο 4,6% από 4,7%.

Επιπλέον, διευρύνθηκε κατά 16,3% το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2009. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 32 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 27,5 δισ. δολάρια. Αναλυτικά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,3%, ενώ οι εξαγωγές κατά 3,9%.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς η ανοδος του τεχνολογικού κλάδου δεν κατάφερε να κάμψει τις πιέσεις του κλάδου των μεταλλευμάτων. Στο επίκεντρο βρέθηκε η παραμονή στο 0,5% των επιτοκίων της Αγγλίας, και η ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι το 55% της Opel θα πουληθεί στη Magna από τη General Motors.

Στη Magna International πωλείται το 55% της γερμανικής θυγατρικής μονάδας Opel από τη General Motors, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, η Merkel δήλωσε ότι η πώληση της μονάδας στην καναδέζικη εταιρεία ήταν αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε, ενώ ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την αμερικάνικη κυβέρνηση για το ρόλο της στο «deal». Σημειώνεται ότι η GM ανήκει πια στην αμερικάνικη κυβέρνηση, ύστερα από την κατάρρευση της τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ υποστήριζε την προσφορά της καναδέζικης Magna και υποσχόταν 4,5 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση που η GM επιλέξει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2% στις 240,44μονάδες, αν ενδοσυνεδριακά έφτασε σε νέο υψηλό έτους. Ράλι 1,1% για τον MSCI Asia Pacific Index σε υψηλά έτους, καθώς η Li & Fung Ltd. προβλέπει αύξηση των παραγγελιών από τα καταστήματα λιανικής.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατηρήθηκε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Αγγλία, ύστερα από απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία, ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι δε θα προβεί σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 175 δισ. στερλινών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΒοΕ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τη διατήρηση των επιτοκίων, παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιπλέον, η BoE προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι εύθραυστη και γι’ αυτό εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με σκοπό τη διοχέτευση ρευστού στην αγορά.

Ακόμη, σταθεροποίηση της οικονομίας στην ευρωζώνη, πριν την ανάκαμψη, βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην έκθεσή της για το μήνα Σεπτέμβρη, η οποία παρατηρεί ότι την οικονομία έχει σταματήσει να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η πραγματική απειλή για την οικονομία είναι ο υπερβολικός προστατευτισμός. «Η παγκόσμια ανάκαμψη, που προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά και η αυξημένη ανεργία μπορεί να παρασύρει τις κυβερνήσεις στο να υιοθετήσουν στρατηγικές περιορισμού του εμπορίου, που μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε επιπλέον ανταποδοτικούς περιορισμούς και τακτικές», τονίζει η ΕΚΤ.

Στο -6,7% βρέθηκε η Home Retail Group, καθώς σημείωσε πτώση στις πωλήσεις της, ενώ η BHP Billiton υποχώρησε 1,7%, επηρεασμένη από την πτωτική τροχεία του χαλκού. Επιπλέον, η Antofagasta κατέγραψε πτώση 3,2% και η Randgold Resources 3,6%, καθώς ο χρυσός υποχωρεί, έπειτα από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Πτωτικά 1,2% κινήθηκε η William Morrison Supermarkets, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει πτώση των πωλήσεων της το β΄ εξάμηνο του έτους.

Η Texas Instruments σημείωσε άνοδο 0,6%, μετά από δηλώσεις ότι προβλέπει αύξηση πωλήσεων και κερδών το τρίτο τρίμηνο, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ακολούθως, η STMicroelectronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών της Ευρώπης, ενισχύθηκε κατά 2%, ενώ η Infineon Technologies βρέθηκε στο +3% και η Nokia στο +1,18%.

Η ASML Holding NV σημείωσε κέρδη 2,2%. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών της Ευρώπης αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για κερδοφορία, καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις της.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος στις τιμές κατοικιών της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Halifax. Η αξία των κατοικιών ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, υποχώρησε 10,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η αξία των κατοικιών αυξήθηκε 1,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 1,1%, ενώ σε ετήσια βάση προέβλεπαν πτώση 10%

reporter.gr

No comments:

Share |