Friday, September 11, 2009

Κίνα: Επιταχύνεται η ανάκαμψη της οικονομίας

Κίνα: Επιταχύνεται η ανάκαμψη της οικονομίας


Αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο ανακάμπτει η Κίνα, όπως υποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην βιομηχανική ανάπτυξη, τον τραπεζικό δανεισμό και τις εξαγωγές.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 12,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το 10,8% του Ιουλίου ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες για αύξηση 12% που έκανε λόγο δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Έκπληξη αποτελεί και η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, παρά τις πρόσφατες εκτιμήσεις των ρυθμιστικών αρχών του τραπεζικού κλάδου, ότι η τεράστια ανάπτυξη των νέων δανείων θα υποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η People΄s Bank of China ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες διέθεσαν 410,4 δισ. γουάν (60,02 δισ. δολάρια) σε νέα δάνεια τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση έναντι των 355,9 δισ. γουάν τον Ιούλιο.

Εξάλλου, ο δείκτης CPI υποχώρησε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενος περίπου σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις για πτώση 1,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε ανάλογα με τις εκτιμήσεις σημειώνοντας πτώση 7,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 15,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο μετά την αύξηση κατά 15,2% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων πιθανώς αντανακλά διαστρέβλωση των στοιχείων που προκάλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον περασμένο χρόνο, όταν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων και των κατασκευαστικών υλικών μειώθηκαν σημαντικά λόγω παρατεταμένης περιόδου διακοπών.

Τέλος, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές περιορίστηκαν τον Αύγουστο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ωστόσο ενισχύθηκαν συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 23,4%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 17%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 15,7 δισ. δολάρια έναντι 10,6 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Dow Jones Newswires.

capital.gr

No comments:

Share |