Friday, September 11, 2009

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν υγιείς και αποπληρώνουν τα κρατικά κεφάλαια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν υγιείς και αποπληρώνουν τα κρατικά κεφάλαια


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ασφαλιστικές που έπρεπε να σωθούν από τις κυβερνήσεις τους, υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης, τώρα επιδιώκουν να επιστρέψουν μέρος της κρατικής βοήθειας και να αποδείξουν στους επενδυτές ότι επιστρέφουν σε υγιή κατάσταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Blessing δήλωσε την Τετάρτη ότι η γερμανική τράπεζα δεν θα ζητήσει επιπρόσθετες κυβερνητικές εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα που εκδίδει, αντανακλώντας τις χαμηλότερες αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τραπεζικά χρέη καθώς οι φόβοι για νέες καταρρεύσεις τραπεζών απομακρύνονται με γρήγορο ρυθμό.

Στην Ολλανδία, η ασφαλιστική Aegon σχεδιάζει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ κρατικής βοήθειας έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ η βρετανική Lloyds Banking Group εξετάζει να αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από την κυβέρνηση.

Οι εν λόγω κινήσεις, μόνο ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που απείλησε να ανατρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δείχνουν πόσο γρήγορα η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επιστρέψει καθώς πολλές από τις οικονομίες της ηπείρου αρχίζουν να αναδύονται από την βαθιά -ωστόσο κατά τα φαινόμενα σύντομη- παγκόσμια ύφεση. Επίσης αντικατοπτρίζουν την επιθυμία των τραπεζών να λειτουργήσουν χωρίς κρατικές παρεμβάσεις καθώς “βλέπουν” ευκαιρίες για την αύξηση του μεριδίου αγοράς και την εισαγωγή τους σε νέες επιχειρηματικές γραμμές.

Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στις ΗΠΑ, όπου αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των J.P. Morgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. και Morgan Stanley, έχουν πλήρως αποπληρώσει τα χρήματα της κρατικής βοήθειας.

“Οι τράπεζες που είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κυβερνήσεις φαίνεται να είναι πιο ισχυρές και καλύτερες τόσο για τους κατόχους μετοχών όσο και για το management”, τόνισε ο Irfan Younus, τραπεζικός αναλυτής της NCB Stockbrokers. “Σημαίνει λιγότερους περιορισμούς σε θέματα όπως η πληρωμή των μπόνους ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οποιασδήποτε κίνησης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.”

Επίσης, οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να αρχίσουν και πάλι τη διανομή μερισμάτων – ένα περιορισμό που μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϋπόθεση για την κρατική βοήθεια.

Ορισμένα από τα βήματα που πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο είναι μικρά και μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το συνολικό ποσό των 313 δισ. ευρώ που διέθεσαν οι κυβερνήσεις στις τράπεζες της Ε.Ε. κατά την οικονομική κρίση. Επιπλέον, 2,9 τρισ. ευρώ σε μέτρα εγγυήσεων εγκρίθηκαν από την Ε.Ε.

Η σεμνή προσπάθεια της Commerzbank που ανακοινώθηκε την Τετάρτη περιλαμβάνει την επιστροφή 10 δισ. ευρώ κυβερνητικών εγγυήσεων για έκδοση νέων ομολόγων. Έκανε χρήση των 5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ που της είχαν προσφερθεί, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από τις δεσμεύσεις και θα εξοικονομήσει σχεδόν 10 εκατ. ευρώ το χρόνο από την επιστροφή των εγγυήσεων που δεν χρησιμοποίησε.

Η Commerzbank έλαβε περίπου 18,2 δισ. ευρώ κρατικά κεφάλαια και 1,8 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις κατά την περίοδο της κρίσης, δίνοντας στη γερμανική κυβέρνηση ποσοστό 25%.

Η Aegon άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα με στόχο να μειώσει κατά το ένα τρίτο, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που χρωστάει στην ολλανδική κυβέρνηση, απελευθερώνοντας επίσης 370 εκατ. ευρώ που θα πλήρωνε σε καταβολές τόκων. Το σύνολο της βοήθειας πρέπει να εξοφληθεί μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, αναφέρει η Aegon.

Επίσης στην Ολλανδία, η ING Group σχεδιάζει να πουλήσει έως και 8 δισ. ευρώ σε στοιχεία του ενεργητικού “το συντομότερο δυνατό” για να μειώσει τη βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε τον Οκτώβριο του 2008.

Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Lloyds βρίσκονται “σε αναμμένα κάρβουνα” για να δουν αν η τράπεζα θα αναπροσαρμόσει το σχέδιο για την λήψη κυβερνητικών εγγυήσεων που αφορούν τοξικά πάγια ύψους 260 δισ. λιρών και σε αντίθεση θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αν προχωρήσει με το σχέδιο υπό την αρχική του μορφή, το ποσοστό της κυβέρνησης θα αυξηθεί στο 62% από 43,5%.

Η τράπεζα έχει ήδη αποπληρώσει σχεδόν 2,3 δισ. λίρες από τις 17 δισ. λίρες κεφαλαίων που έλαβε, ρευστοποιώντας ορισμένο αριθμό προνομιούχων κυβερνητικών μετοχών το Μάιο και εξοικονόμησε 480 εκατ. σε ετήσιες καταβολές τόκων που της έδωσαν τη δυνατότητα να διανείμει μέρισμα.

Αποπληρώνοντας μέρος της κυβερνητικής βοήθειας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Lloyds μπορεί να περιορίσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν για την πώληση σημαντικών τμημάτων των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής και καταναλωτικών χορηγήσεων για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της κρατικής βοήθειας.

Εξάλλου, η Ελβετία έχει ήδη ανακτήσει τη μοναδική κρατική βοήθεια, προς την UBS, μετά τη μετατροπή της επένδυσης ύψους 6 δισ. ελβετικών φράγκων προς την τράπεζα σε κοινές μετοχές πριν από τρεις εβδομάδες και την άμεση πώληση τους, αντλώντας κέρδη 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα.

Στον αντίποδα, η γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα περιμένουν έως τον επόμενο χρόνο να αποφασίσουν αν θα αρχίσουν να αποπληρώνουν τα κρατικά κεφάλαια.

Οι προσπάθειες για τη μείωση της κυβερνητικής εξάρτησης αντικατοπτρίζονται στον σχεδόν τριπλασιασμό της αξίας των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως δείχνει ο δείκτης DJ Stoxx Europe Banks Index. Ο δείκτης αναρριχήθηκε στις 230,07 μονάδες την περασμένη Τετάρτη, από το χαμηλό των 87,17 μονάδων που κατέγραψε το Μάρτιο.

capital.gr

No comments:

Share |