Friday, September 11, 2009

Το επενδυτικό κοινό και πώς να το «προστατεύσετε»

Το επενδυτικό κοινό και πώς να το «προστατεύσετε»


Αν και πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τις «μαύρες» ημέρες του Νοεμβρίου 1996, όταν την αγορά «επόπτευε» ένας μοναχικός πλην ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος από τα γραφείο του στο ΥΠ.ΕΘ.Ο, με τη βοήθεια ενός «δανεικού» μόνιτορ του Reuters, υπάρχει πάντα έδαφος σημαντικής «βελτίωσης» στη λειτουργία της…

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η περίπτωση της θεωρούμενης έως τώρα, ως ισχυρότερης παγκοσμίως «ομόλογης» επιτροπής, στις ΗΠΑ, ήτοι της Securities and Exchange Commission (SEC), η οποία περίπου εννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου – πυραμίδας Μάντοφ, επιχειρεί τον πλήρη εκσυγχρονισμό της, ώστε να ανταποκριθεί επί της ουσίας στο ρόλο της, ήτοι την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η κολοσσιαία απάτη ύψους 65 δις.δολ., που χρονολογείται όπως κατέδειξαν οι εκεί έρευνες, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, «διέφυγε της προσοχής» της SEC, παρά την ύπαρξη σειράς καταγγελιών, τις οποίες είτε αγνόησε, είτε δεν διερεύνησε επαρκώς, σύμφωνα με «εκ των υστέρων» έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής της David Kotz και παρουσίασε χθες στην αμερικανική Γερουσία.

Η συστηματική «αβλεψία» της SEC, αποδίδεται από τον Kotz τόσο στην απουσία γνώσης και εμπειρίας επί της λειτουργίας της αγοράς, εκ μέρους στελεχών αυτής της δημόσιας υπηρεσίας που χρησιμοποιήθηκαν στις σχετικές έρευνες, όσο και στην ίδια τη δομή της.


Οι αλλαγές που προτείνει είναι σαρωτικές, συνολικά 40 τον αριθμό και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αλλαγή σημαντικού αριθμού προσώπων εκ του στελεχιακού δυναμικού της SEC, την εκπαίδευση άλλων σε σύγχρονες συναλλακτικές μεθόδους, αλλά και την ανθρώπων της ίδιας της αγοράς, που γνωρίζουν «εκ των έσω» τρόπους εντοπισμού πιθανών παραβιάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Προτάσεις ωστόσο, όπως αυτές, θα «ηχούσαν» αν μη τι άλλο παράξενα, πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου Μάντοφ και ίσως όσοι τις εξέφραζαν να αντιμετωπίζονταν με ενδεχόμενη σκωπτικότητα. Μην ξεχνάμε εξ’άλλου, ότι μιλάμε για το πλέον εξειδικευμένο όργανο εποπτείας του είδους αυτού, παγκοσμίως, που απολάμβανε και εξακολουθεί να απολαμβάνει παρά την υπόθεση αυτή, του σεβασμού της αγοράς.

Ενδεχομένως, επειδή εμφανίζεται να έχει το απαραίτητο σθένος αφενός να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η ίδια εργάζεται και αφετέρου να προχωρήσει στις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, που θα αποκαταστήσουν τον τρόπο λειτουργίας της.

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαθέτει αντίστοιχες ικανότητες ή θα συνεχίσει να αποτελεί το αντικείμενο καταγγελιών περί αδιαφάνειας και έλλειψης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, όπως αυτές που διετύπωσε μόλις προ δύο εβδομάδων, με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα.Λ.Κατσέλη;

euro2day.gr

No comments:

Share |