Tuesday, August 11, 2009

SOS για μεσίτες και developers στα παράλια

SOS για μεσίτες και developers στα παράλια


Σήμα SOS στέλνουν μεσιτικά γραφεία και επιχειρηματίες ανάπτυξης που δραστηριοποιούνται στα παράλια καθώς η μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων έχει ξεπεράσει τα όρια του κραχ. Τα νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η εξωγενής, αφού σε ορισμένες επαρχίες η μείωση στη ζήτηση έχει ανέλθει σε επίπεδα πέραν του 80%. Η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτησης είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της εγχώριας ζήτησης, προβληματίζοντας τις τράπεζες που βλέπουν τις ρευστοποιήσιμες αξίες των ακινήτων να υποχωρούν απειλητικά σε επίπεδα κάτω από το ύψος των δανείων που παραχώρησαν.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους είναι δραματική, αφού οι πωλήσεις σε ξένους περιορίστηκαν στις 1097 έναντι 4552 που ήταν πέρσι. Η ρωγμή στις πωλήσεις ακινήτων σε παγκύπρια βάση άγγιξε το 76% το επτάμηνο, με τις τρεις από τις τέσσερις παράλιες πόλεις να υποφέρουν περισσότερο.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, το ποσοστό μείωσης του όγκο πωλήσεων στη Λάρνακα ανήλθε στο 84% με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 182 από τις 1122 την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ακολουθεί η επαρχία Αμμοχώστου με ποσοστό μείωσης 83% και αριθμό πωλήσεων ακινήτων 160 από 919 το επτάμηνο του 2008, ενώ το ποσοστό του όγκου πωλήσεων στην Πάφο κυμάνθηκε στο 74% με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται στις 383 από 1498 την ίδια περίοδο του 2008.

Εξαίρεση αποτελούν η Λεμεσός και η Λευκωσία χωρίς ωστόσο οι πωλήσεις που σημειώθηκαν να στέλνουν οποιοδήποτε αισιόδοξο μήνυμα για ανάκαμψη της αγοράς, όπως δηλώνουν μεσίτες και developers, αφού σε σύγκριση με το 2008 οι πωλήσεις παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα.

Στη Λεμεσό η μείωση κυμαίνεται στο 65% και στη Λευκωσία στο 60%. Οι συνολικές πωλήσεις στη Λεμεσό ανήλθαν στις 259 σε σύγκριση με 730 την ίδια περίοδο του 2008 και 113 στη Λευκωσία σε σχέση με 283 τους αντίστοιχους μήνες του 2008.

Η μείωση της εξωγενούς ζήτησης είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της εγχώριας ζήτησης. Η πτώση στις αγορές κυπρίων περιορίστηκε το επτάμηνο στο 36%, σμικρύνοντας τη συνολική πτώση – στην εγχώρια και εξωγενή ζήτηση – στο 55%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Κτηματολόγιο δείχνουν, πάντως, την εξωγενή ζήτηση να ανακάμπτει σταδιακά, στα ψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008. Τον Ιούλιο ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο έφθασε τα 250, έναντι 201 τον Ιούνιο, τα 128 το Μάιο, τα 122 τον Απρίλιο, τα 105 το Φεβρουάριο και τα 131 τον Ιανουάριο.

Παράγοντες του κλάδου, όμως, δεν φαίνεται να πείθονται από τις τάσεις που παρατηρούνται και προβληματίζονται για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών, Σόλων Κουρουκλίδης, αποδίδει την κινητικότητα που παρουσιάστηκε σε πωλήσεις που κάνουν οι ξένοι σε συμπατριώτες τους και τη θεωρεί παροδική.

Εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης διότι θα εκλείψει και αυτός ο παράγοντας. Ο κ. Κουρουκλίδης διαβλέπει ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2010.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκτιμητή, Αντώνη Λοίζου, ο οποίος τονίζει ότι η πίεση στην αγορά θα συνεχιστεί και μετά το Σεπτέμβρη, αν και τα ποσοστά μείωσης θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εκτιμά ότι ενδεχόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και βελτίωση των όρων δανεισμού θα βοηθήσει την αγορά ακινήτων. Εκτιμά επίσης ότι οι πωλήσεις που παρουσιάζουν τα στοιχεία του κτηματολογίου είναι εποχιακές και προέρχονται από Βρετανούς κυρίως που διέθεταν στην Κύπρο δεύτερη κατοικία ή εξοχικό και τώρα τα πουλούν και εγκαταλείπουν την Κύπρο.

Ο κ. Λοίζου εκτιμά ακόμη ότι οι τιμές των ακινήτων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας γενικότερα. Εάν συνεχίσει η επιβράδυνση της οικονομίας τότε οι τιμές των ακινήτων θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες αναφέρει.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |