Tuesday, August 11, 2009

Βρετανία: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο

Βρετανία: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας τον Ιούνιο καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου έτους ανανεώνοντας τις προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS).

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στις 6,5 δισ. λίρες έναντι 6,2 δισ. λίρες το Μάιο. Το έλλειμμα ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα.

Το εμπορικό έλλειμμα του Μαΐου, το οποίο ήταν το μικρότερο από τον Ιούνιο του 2006, αναθεωρήθηκε καθοδικά από τις 6,3 δισ. λίρες.

Τον Ιούνιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% στις 18,26 δισ. λίρες, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 2,2% στις 24,71 δισ. λίρες, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο το 2008. Σημειώνεται πως η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές ξένου πετρελαίου.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο στο εμπόριο πετρελαίου εμφάνισε έλλειμμα 0,3 δισ. λιρών έναντι πλεονάσματος 0,1 δισ. λιρών το Μάιο, καθώς σύμφωνα με την ONS αυξήθηκε η ζήτηση των διυλιστηρίων

Το εμπορικό έλλειμμα με τι χώρες εκτός Ε.Ε. διευρύνθηκε στις 3,6 δισ. λίρες έναντι 3,2 δισ. λιρών το Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 3,4 δισ. λίρες.

Το έλλειμμα στο εμπόριο με τις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησε σις 2,8 δισ. λίρες από 3 δισ. λίρες τον περασμένο μήνα.

capital.gr

No comments:

Share |