Tuesday, August 11, 2009

Eurocypria: Ζητά «θυσίες» €1,8 εκ.

Eurocypria: Ζητά «θυσίες» €1,8 εκ.



Μειώσεις απολαβών ύψους €1,8 εκ. ζητά από τους υπαλλήλους η διεύθυνση της Eurocypria, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης για τη διάσωση της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες βδομάδες. Ο CEO της εταιρείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι ζημιές της εταιρείας για το 2008 φθάνουν τα €14 εκ., και πως τα κεφάλαια €35 εκ. που ζητά από τους φορολογούμενους θα καλύψουν τα δάνεια €18-20 εκ. που έχει ήδη λάβει από το κράτος. Ο κ. Ιωάννου απέρριψε το ενδεχόμενο τα κεφάλαια να μπουν από τρίτους.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης τού επιβεβαίωσε πως το υπουργικό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την εταιρεία. «Εναπομένει στην εταιρεία να παρουσιάσει ένα τελικό σχέδιο. Εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, απομένει όμως να το δεχθούν και οι συντεχνίες. Σε εκείνο το σχέδιο προβλέπεται ότι το προσωπικό θα δεχθεί μείωση απολαβών ίση με €1,8 εκ.».

Οι συντεχνίες, είπε, είναι φυσικό να μην δέχονται μείωση απολαβών, αλλά η εταιρεία θα συνεχίσει τη συζήτηση και το διάλογο μαζί τους. «Δεν έχει τεθεί χρονικό όριο» κατάθεσης του σχεδίου δράσης, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου. Ερωτηθείς εάν η ενίσχυση των €35 εκ., για την οποία έχει γίνει λόγος τελευταία, θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή όταν βρεθεί επενδυτής, απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα να βρεθεί επενδυτής», ενώ κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς της Eurocypria από τον όμιλο MIG, είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Εκείνο που τίθεται ως θέμα, συνέχισε, είναι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης που θα καταθέσει η εταιρεία, οπόταν θα δοθούν τα €15 εκ. και τα υπόλοιπα €20 εκ. θα δοθούν αρχές του 2010, με την υλοποίηση όρων που προβλέπονται στο σχέδιο.

Ερωτηθείς εάν δάνειο ύψους €18-€20 εκ. που πήρε πρόσφατα η Eurocypria περιλαμβάνεται στο ποσό των €35 εκ., ο κ. Ιωάννου απάντησε: «Αλλο είναι το δάνειο, άλλο είναι το κεφάλαιο». Μέρος του κεφαλαίου, είπε, θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του δανείου και ένα άλλο μέρος για την κάλυψη τρεχουσών εργασιών της εταιρείας.

Ερωτηθείς πόση ήταν η ζημιά της εταιρείας το 2008, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρέπει να διαχωριστεί η ζημιά που γίνεται πάνω σε ταμειακή βάση και η ζημιά που προβλέπεται με βάση τα λογιστικά πρότυπα. ''Οταν λάβεις υπόψη σου αυτές τις προβλέψεις, τότε το ποσό από 12 εκατομμύρια φθάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ''.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε, που θα δοθεί τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκαθαριστούν όλα αυτά και μέχρι τότε ελπίζει πως θα έχουν προχωρήσει στο διάλογο με τις συντεχνίες για το σχέδιο δράσης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |