Tuesday, August 11, 2009

Ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος τραπεζικής στήριξης

Ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος τραπεζικής στήριξης


Το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρόγραμμα «εκκαθάρισης» του τραπεζικού κλάδου από «τοξικά» πάγια, σε περίπτωση που οι έως τώρα προσπάθειες αποτύχουν να αναζωογονήσουν τις αγορές ή αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, θα εξετάσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρουν, σε πόρισμά της η Επιτροπή Εποπτείας του Κογκρέσου σημειώνει ότι τα «τοξικά» πάγια εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για το σύστημα, ιδιαίτερα για τις μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ζημιές από στεγαστικά δάνεια.

Ίσως χρειαστεί να υποβληθούν και αυτές οι τράπεζες σε stress tests και να λάβουν κρατική στήριξη, όπως συνέβη και με τις μεγαλύτερες τράπεζες πρόσφατα, αναφέρει η επιτροπή.

Ζητά επίσης την επανάληψη των «τεστ κοπώσεως» για τις 19 μεγάλες τράπεζες, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σε σημείο πέραν των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων.

«Παρά τη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει η επιτροπή, «η αβεβαιότητα διατηρείται ως προς το κατά πόσο τα ‘τοξικά’ πάγια που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μπορούν να πυροδοτήσουν εκ νέου αστάθεια».

capital.gr

No comments:

Share |