Wednesday, June 24, 2009

ΗΠΑ: Xρέος 1,3 τρισ. δολάρια το οκτάμηνο

ΗΠΑ: Xρέος 1,3 τρισ. δολάρια το οκτάμηνο


Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αντλήσει τα τέσσερα πέμπτα ή το 80% των χρηματοδοτικών αναγκών τους για το 2009 και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Κάρθικ Ραμάναθαν, αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχε σε συνέδριο για εκδόσεις κρατικού χρέους στο Λονδίνο, ο καθαρός δανεισμός των ΗΠΑ ανήλθε στο 1,3 τρισ. δολάρια τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 νέα ομόλογα αξίας 2 τρισ. δολαρίων.

Ο αξιωματούχος ωστόσο υπογράμμισε ότι οι εκδόσεις πιθανότατα να αρχίσουν να μειώνονται, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Ωστόσο, ο Ομπάμα αναμένει ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 10% φέτος. Την ίδια στιγμή, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα της Business Roundtable εμφανίστηκαν λίγο πιο αισιόδοξοι για την οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο, αν και εξακολουθούν να προγραμματίζουν περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών.

Ο δείκτης οικονομικής προοπτικής της Business Roundtable ανέκαμψε μεν στο 18,5 στο δεύτερο τρίμηνο από το ναδίρ του 5 στο πρώτο τρίμηνο, όμως οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένουν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2,1% το 2009, περισσότερο από το 1,9% που είχαν προβλέψει στο πρώτο τρίμηνο.

Χαμηλότερη της αναμενομένης ήταν και η αύξηση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Κτηματομεσιτών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |