Wednesday, June 24, 2009

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed

Για ακόμη μια φορά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0,25%, η Fed, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης τακτικής συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σημάδια συρρίκνωσης της οικονομίας έχουν αρχίσει και χάνουν την «ένταση» τους, ενώ και οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές έχουν βελτιωθεί, από την προηγούμενη συνεδρίαση της FOMC τον Απρίλιο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών δείχνει περεταίρω σημάδια σταθεροποίησης, παρόλαυτά παραμένει αδύναμη λόγω της διαρκούς αύξησης της ανεργίας. Στον επιχειρηματικό κλάδο, υπάρχουν πολλά προβλήματα από τη μείωση του προσωπικού και των σταθερών επενδύσεων, ωστόσο εμφανίζονται κάποια σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων.

Αν και η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να παραμένει για την ώρα αδύναμη, η FOMC επιμένει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ικανά να αντιστρέψουν το κλίμα και να σταθεροποιήσουν τις αγορές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθείται, καθώς και οι δυνάμεις της αγοράς, θα προκαλέσουν σταδιακή ανάκαμψη, ενεργοποιώντας της δυνάμεις της ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον τιμαριθμικής σταθερότητας.

Αν και οι τιμές της ενέργειας και των αλλων εμπορευμάτων έχουν ανέλθει, η ανοδος αυτή δεν είναι ικανή να προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής, επομένως πληθωριστικοί κίνδυνοι για την ώρα δεν υπάρχουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Federal Reserve θα εργαστεί για την προαγωγή της οικονομικής ανάκαμψης και της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών, επισημαίνει η ανακοίνωση της FOMC. Γι΄ αυτό το λόγο παραμένουν τα επίπεδα των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι αυτά τα επίπεδα θα διατηρηθούν για μακρά περίοδο, ώστε να στηριχθεί ο δανεισμός, ιδίως για την αγορά ακινήτων, γεγονός που θα τονώσει και την εν λόγω αγορά.

Επί πρόσθετα, η Federal Reserve θα συνεχίσει την αγορά των 300 δισ. δολαρίων κρατικών ομολόγων μέχρι τον ερχόμενο φθινόπωρο. Τέλος, ανέφερε ότι θα παρακολουθεί στενά τις λογιστικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, και θα επεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ψήφισαν υπέρ της δράσης ο Ben S. Bernanke, ο William C. Dudley, η Elizabeth A. Duke, ο Charles L. Evans, ο Donald L. Kohn, ο Jeffrey M. Lacker, ο Dennis P. Lockhart, ο Daniel K. Tarullo, ο Kevin M. Warsh, και η Janet L. Yellen

REPORTER.GR

No comments:

Share |