Wednesday, June 24, 2009

Standard & Poor's: Απαισιοδοξία για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη

Standard & Poor's: Απαισιοδοξία για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη


Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές του Standard & Poor's για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρώπης, αν και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για χρεοκοπία ανεπτυγμένης οικονομίας της γηραιάς ηπείρου. Προβλέπουν δε εκτίναξη των εκδόσεων κρατικού χρέους σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι προοπτικές (outlook) αξιολογούνται ως αρνητικές σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και σε κάποιες χώρες της Δυτικής, ενώ στις υπόλοιπες είναι ουδέτερες και όχι θετικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένουμε καλά νέα», είπε ο Mόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων του S&P σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Ο κ. Κρέμερ υπολογίζει ότι οι εκδόσεις ευρωπαϊκού κρατικού χρέους θα διπλασιαστούν στα 2,5 τρισ. ευρώ φέτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την αυξημένη προσφορά υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η επιτυχία των δημοπρασιών, όπως τα υψηλότερα κουπόνια.

Ο διεθνής οίκος έχει υποβαθμίσει φέτος την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η Αγγλία κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση «AAA» εξαιτίας των διογκούμενων χρεών της. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ» επεσήμανε χθες ο κ. Κρέμερ. Αντιθέτως επεφύλασσε θετικά σχόλια για τη Γερμανία, που όπως είπε «έχει αποδείξει τη βούλησή της για σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών».

Η Γερμανία, όπως αποκάλυψε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης χρέους της χώρας, Καρλ Χάιντς Ντάουμπε, σχεδιάζει να συνεχίσει να εκδίδει απευθείας ομόλογα (και όχι μέσω κοινοπρακτικών πωλήσεων). Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα στραφεί σε τράπεζες για κοινοπρακτικές εκδόσεις μόνο εάν αποφασίσει να προβεί σε πωλήσεις χρεογράφων σε δολάρια ή σε τιμαριθμοποιημένα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Το τρίτο τρίμηνο του 2009 η Γερμανία θα εκδώσει κρατικό χρέος αξίας 84 δισ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο διεθνής οίκος Moody's σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν να χάσουν την αξιολόγηση «AAA», αν και προσθέτει ότι θα υπάρξει κίνδυνος εάν η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |