Wednesday, June 24, 2009

Δεν προχωρεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση η Alpha Bank

Δεν προχωρεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση η Alpha Bank


Δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η Alpha Bank [ACBr.AT] , τόνισε ο πρόεδρος του oμίλου Γιάννης Κωστόπουλος από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.


O πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.
Η Τράπεζα δεν θα κάνει αύξηση υπό τις παρούσες αποτιμήσεις, «να ηρεμήσουν οι αγορές και θα το δούμε» δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών από τα κέρδη κάθε έτους.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank επισήμανε ότι δεν θα διανεμηθεί μέρισμα σε μετοχές καθώς η διανομή έστω και μικρού αριθμού νέων μετοχών θα ασκούσε πίεση στην τιμή της μετοχής και θα προέκυπτε φορολογική επιβάρυνση για τους μετόχους. Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης με άλλη ελληνική τράπεζα.

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται για φέτος αλλά και στην εκτιμώμενη ανάκαμψη το 2010, παρά τη διατηρουμένη αβεβαιότητα στις εξελίξεις.

Ήδη, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις εξόδου από την ύφεση, σημείωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, o oποίος τόνισε ότι το 2009 είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.

Θα πρέπει πρωτίστως να επιδιωχθεί, χωρίς καθυστέρηση, η ουσιαστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ώστε να γίνει δυνατή η ελάφρυνση του κόστους του χρήματος για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης αναφέρθηκε στα ικανοποιητικά μεγέθη του 2008 και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του ισολογισμού, με έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια, στο σχηματισμό επαρκών προβλέψεων και στη ρευστότητα.

Το 2008, ο δείκτης κεφαλαιακής επαρκείας διαμορφώθηκε στο 10,1% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως ανήλθε στο 8,3% ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων είναι εξαιρετική, καθώς δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από υπεραξίες εξαγορών, τόνισε ο κ. Μαντζούνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δυσλειτουργίες στις διεθνείς αγορές βρήκαν την τράπεζα με επαρκή ρευστότητα.

Στόχος της τράπεζας είναι να υπάρχει ισορροπία στην αύξηση των καταθέσεων και στην πιστωτική επέκταση ενώ η ρευστότητα ενισχύθηκε επίσης μέσω τιτλοποιήσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που χρησιμοποιήθηκαν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εντός του 2009, το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την ΕΚΤ πρόκειται να αυξηθεί κατά 4,4 δισ. ευρώ μέσω επιπρόσθετων τιτλοποιήσεων στοιχείων του ενεργητικού.

Η τράπεζα έχει αρχίσει ήδη να κάνει χρήση κεφαλαίων από την αγορά εκδίδοντας στις αρχές Ιουνίου ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ενώ από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, αναλογούν στην τράπεζα περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τόσο στη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων που συνεχίζει αδιαλείπτως η τράπεζα όσο και στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου που αποτελούν πρωταρχικό μέλημα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |