Wednesday, June 24, 2009

Sinopec: Συμφωνία για την εξαγορά της Addax έναντι 7,3 δισ. δολ.

Sinopec: Συμφωνία για την εξαγορά της Addax έναντι 7,3 δισ. δολ.


Στην εξαγορά της ελβετικής Addax Petroleum, έναντι τιμήματος 8,3 δισ. δολαρίων Καναδά (7,3 δισ. δολάρια), προχωρά η China Petrochemical, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου στην κουρδική περιοχή του Ιράκ και την Αφρική.

Η Sinopec, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η China Petrochemical, προσέφερε 52,80 δολάρια Καναδά ανά μετοχή σε μετρητά. Το εν λόγω ποσό είναι 47% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Addax στις 5 Ιουνίου, μια ημέρα προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η συναλλαγή είναι η δεύτερη αυτόν το μήνα που αφορά σε στοιχεία ενεργητικού, τα οποία βρίσκονται στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι η Heritage Oil συμφώνησε να εξαγοράσει την τουρκική Genel Energy International στις 9 Ιουνίου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη παραγωγό στην περιοχή.

Η Κίνα, η οποία καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε πετρέλαιο μέσω εισαγωγών, επιδιώκει να αυξήσει τις επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου στο εξωτερικό, καθώς η «βύθιση» των τιμών πετρελαίου έχει καταστήσει ιδιαίτερα συμφέρουσες τέτοιου είδους εξαγορές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |