Wednesday, June 24, 2009

ΤτΕ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα κρίσιμα stress test για τις ελληνικές τράπεζες

ΤτΕ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα κρίσιμα stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση των stress test των τεστ προσομοίωσης που θα υλοποιήσει η ΤτΕ για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Χθες ανακοινώθηκαν τα test προσομοίωσης που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το ΔΝΤ και θα εξάγεται το συμπέρασμα παρ΄ ότι πάρθηκαν ακραία σενάρια ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο ενώ η κατάσταση στα Βαλκάνια παραμένει υπό έλεγχο. Υπάρχει προβληματισμός για τα επισφαλή δάνεια τα οποία έχουν φθάσει στο 6% των δανείων και με βάση το χειρότερο σενάριο μπορεί να φθάσουν στο 12,5% ενώ όσον αφορά τα κέρδη για το 2009 σε μετά προβλέψεων βάση θα υποχωρήσουν κατά 15%. Τα νέα τεστ που θα εκπονήσει η ΤτΕ αξιολογώντας πλέον κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε τράπεζας , την έκθεση της στο εξωτερικό , την σύνθεση των χαρτοφυλακίων δανείων και πλήθος άλλων παραμέτρων. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια έχουν χορηγήσει 50 δις ευρώ δάνεια.

Στα stress test η ΤτΕ θα λαμβάνει υπόψη το ύψος της έκθεσης , παραμέτρους όπως σε ποιες χώρες καθώς άλλο ρίσκο έχει η Ουκρανία και άλλο η Πολωνία καθώς και σε τι ποσοστό έχουν χορηγηθεί δάνεια σε ξένο νόμισμα και σε τι ποσοστό σε τοπικό νόμισμα. Στόχος της ΤτΕ είναι με τα τεστ προσομοίωσης είναι να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικά τις δυνατότητες αλλά και τα μειονεκτήματα των τραπεζών ώστε να παρθούν μέτρα περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας των ελληνικών τραπεζών.

Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν ευρωστία και καλή χρηματοοικονομική εικόνα όμως επειδή αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 να υπάρξει αύξηση των επισφαλειών η ΤτΕ θέλει έγκαιρα να προλάβει τα προβλήματα και οι τράπεζες επίσης έγκαιρα να λάβουν μέτρα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |