Wednesday, June 24, 2009

Μπούμερανγκ τα δάνεια σε συνάλλαγμα

Μπούμερανγκ τα δάνεια σε συνάλλαγμα


Μπούμερανγκ αποδείχθηκε για χιλιάδες ντόπιους δανειζόμενους η κίνηση τους να δανειστούν σε συνάλλαγμα αντί σε ευρώ, καθώς οι έντονες μεταβολές που παρουσιάστηκαν στην αγορά πέρσι τους άφησαν με μεγαλύτερα χρέη. Όλα τα βασικά νομίσματα στα οποία δανείστηκαν τον τελευταίο χρόνο κινήθηκαν εναντίον τους, διογκώνοντας το ύψος των δανείων τους και αυξάνοντας τις δόσεις τους μέχρι και 20%.

Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch, αποτυπώνουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δανειστική αγορά από τις έντονες μεταβολές που παρουσίασε η αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ύψος των δανείων σε συνάλλαγμα έφθασαν στο τέλος Μαρτίου τα €4 δισ. και αποτελούν το 4,2% του συνόλου των δανείων που είχαν κάτοικοι Κύπρου.

Το μεγαλύτερος μέρος των δανείων αυτών είναι σε ελβετικά φράγκο. Το συγκεκριμένο νόμισμα προσέφερε πέρσι χαμηλότερα επιτόκια από το ευρώ και λόγω της σχετικής σταθερότητάς του και σύνδεσης του με το ευρώ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να λάβουν τα δάνεια τους σε ελβετικό φράγκο αντί σε ευρώ. Η αγορά όμως γύρισε εναντίον τους: Αν και γλίτωσαν ένα μικρό ποσοστό λόγω χαμηλότερου επιτοκίου, χάνουν γύρω στο 3,8% από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Με την ανατίμηση, χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν το δάνειο τους σε φράγκο.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι δανειζόμενοι που πληρώνουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα με εισοδήματα που είναι σε ευρώ. Όπως εξηγεί ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος, «ένας σημαντικός παράγοντας για τις επιπτώσεις από το δανεισμό σε ξένο νόμισμα, είναι η πηγή του εισοδήματος των δανειοληπτών και το νόμισμα στο οποίο είναι αυτή η πηγή». «Για παράδειγμα», είπε, εάν αυτός που πήρε δάνεια σε δολάρια και η πηγή του εισοδήματος τους είναι το ευρώ χάνει, αλλά εάν είναι το δολάριο, δεν έχει να χάσει τίποτα».

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο για όσους δανείστηκαν σε αμερικανικό δολάριο ή σε ιαπωνικό γιεν, αφού τα δύο νομίσματα ανατιμήθηκαν γύρω στο 20% σε σχέση με το ευρώ, διογκώνοντας απότομα το ύψος του συνολικού χρέους.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ τέλος Μαρτίου ήταν 1,325 έναντι 1,5772 τον περσινό Μάρτιο, άρα οι δανειολήπτες σε δολάριο έχουν 19,03% μη πραγματοποιηθέντες ζημιές. Όπως εξήγησε ο ανώτερος λειτουργός Συναλλάγματος της Marfin, Μάριος Κλαρκ, «λόγω της μείωσης της τιμής του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων, οι πελάτες έχουν υποστεί μη πραγματοποιηθέντες ζημιές που θα γίνουν πραγματοποιηθέντες όταν αποπληρώσουν το δάνειο τους». Πρόσθεσε ότι με τις ανατιμήσεις των ξένων νομισμάτων αυξάνονται και οι δόσεις των δανειζόμενων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τράπεζες αναγκάζουν τους πελάτες να παραχωρήσουν πρόσθετες εγγυήσεις για κάλυψη των ανοιγμάτων που δημιουργούν οι συναλλαγματικές μεταβολές σε σχέση με τις αρχικές εγγυήσεις.

Στο τέλος Μαρτίου, τα δάνεια σε δολάριο έφθασαν τα €1,1 δισ. και αυτά σε γιεν έφθασαν το €0,2 δισ. Στα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, σημαντική μεγέθυνση παρουσιάζει και το ποσό των άλλων νομισμάτων, που φθάνει το €1,2 δισ. Οφείλεται κυρίως σε δάνειο που παραχωρήθηκε από ρωσική τράπεζα σε κάτοικο Κύπρου σε ρούβλι.

Από τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος δεν έχασαν, πάντως, όλοι οι δανειζόμενοι. Όσοι δανείστηκαν σε βρετανική στερλίνα έχουν κέρδη γύρω στο 14% λόγω της αντίστοιχης υποτίμησης σε σχέση με το ευρώ. Ελάχιστοι όμως επέλεξαν αυτό το νόμισμα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |