Monday, May 18, 2009

Αλμα σε Wall και Ευρώπη

Αλμα σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Wall. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,85% στις 8.504,08 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.732,36 μονάδες με άνοδο 3,11% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 3,04% στις 909,63 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2,26% στις 4.446,45 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,38% στις 4.850,42 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 2,41% στις 3.245,39 μονάδες.
Αλμα στη Wall

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, οδηγώντας τον Standard& Poor΄s σε ανάκαμψη από τη «βουτιά» 5% την περασμένη εβδομάδα. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ξεχώρισε μετά τη σύσταση για τις μετοχές της BofΑ, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε η Lowe΄s ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Επικουρικά λειτούργησε και το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στην αγορά του πετρελαίου το οποίο βρέθηκε στο +5%.

Κέρδη 8,9% σημείωσε η Lowe΄ s η οποία ανακοίνωσε μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας λιανικών πωλήσεων ειδών σπιτιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα 476 εκατ. ευρώ, ή 32 σεντς ανά μετοχή, έναντι 607 εκατ. ευρώ, ή 41 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,5% στα 11,8 δις. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 26 σεντς ανά μετοχή.

Αλμα 9,3% για την Bank of America καθώς η Goldman Sachs την ενέταξε στη λίστα «conviction buy».

Κέρδη 4,1% για την Goldman Sachs, ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της μέχρι το 2011, αλλά και της τιμής της μετοχής της κατά 10% στα 160 δολάρια.

Στο +2,1% η Broadcom ύστερα από τη σύσταση για τις μετοχές των αμερικανικών εταιριών κατασκευής ημιαγωγών από τη Morgan Stanley.

Κέρδη 2,4% κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος της Wall Street, αφού και το αργό βρίσκεται πάνω από τα 58 δολάρια, στον απόηχο της αναζωπύρωσης των αναταραχών στην περιοχή του δέλτα του Νίγηρα, που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία του πετρελαίου προς την Νέα Υόρκη.

Η είσοδος της στην περίφημη λίστα της «αγοράς» της Goldman Sachs, οδήγησε τη μετοχή της Macy΄s στο +7,4%, μετά και την ανακοίνωση για ένα νέο σχέδιο μείωσης του κόστους λειτουργίας κατά 400 εκατ. δολάρια.

Τη μεγαλύτερη ανοδο του δείκτη S&P 500 κατέγραψε η Lennar (12%), αφού αναβαθμίστηκε σε «buy» από «hold» από τη Citigroup.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι πετρελαϊκές εταιρείες μετά και το αλμα που πραγματοποίησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Η Exxon Mobil ενισχύθηκε κατά 1,9% και η ConocoPhillips κατά 3,8%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η στεγαστική εμπιστοσύνη ανήλθε στις 16 μονάδες τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών. Ενθαρρυμένοι από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και από την «εξόρμηση» του πρώτου κύματος αγοραστών οι κατασκευαστές κατοικιών εκτιμούν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα ανέβει τους επόμενους μήνες.

Τον Απρίλιο η κατασκευαστική εμπιστοσύνη είχε βρεθεί στις 14 μονάδες, ενώ τα επίπεδα του Μαΐου θεωρούνται τα υψηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κέρδη στην Ευρώπη

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου να κλείνουν με τα μεγαλύτερα κέρδη. Θετικά επέδρασε η ανακοίνωση της Lloyds ότι σχεδιάζει ΑΜΚ για την αποπληρωμή των κρατικών δανείων, αλλά και η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι το ράλι θα συνεχιστεί. Ενδοσυνεδριακά ασκήθηκε μικρή πίεση από την πτώση των Porsche και VW.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2% στο Λονδίνο, στις 207,05 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 0,4%.

Η Lloyds κατέγραψε κέρδη 9,1%, ύστερα από την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τετάρτη, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών αξίας 4 δισ. λιρών, θα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή των κρατικών δανείων. Κέρδη 7,2% κατέγραψε η Commerzbank, στο +5,3% βρέθηκε η Barclays.

Αλμα 7% αποκόμισε η Thomas Cook ύστερα από την ανακοίνωση της Kuoni ότι θα αναζητήσει να εξαγοράσει ανταγωνιστές.

Κέρδη 5,5% σημείωσε η Vedanta Resources στον απόηχο της ανόδου του χαλκού στην Ινδία.

H Porsche κατέγραψε απώλειες 2,2% και η Volkswagen 1% μετά την ανακοίνωση για αναβολή της συγχώνευσης των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Η VW δήλωσε πως δεν υπάρχει προς το παρόν κλίμα για παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Η Porsche από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν.

Η Societe Generale υποχώρησε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου και CEO Frederic Oudea για πιθανή αύξηση των απομειώσεων.

Πτωτικά κινήθηκε και η Panasonic μετά την πρόβλεψή της για δεύτερο συνεχόμενο έτος ζημιών. Η εταιρεία προβλέπει ζημιές ύψους 195 δισ. γιεν (2,1 δισ. δολάρια) στη χρήση που λήγει το Μάρτιο, σε σύγκριση με έλλειμμα ύψους 379 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αγγλική κατασκευαστική εταιρεία, Redrow, υποχώρησε κατά 4,2%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης αγοράς από τη UBS σε 'πώληση' από 'διακράτηση'.

REPORTER.GR

No comments:

Share |